Arved Breidaks: kuhu jäid toetavad sõnad?

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Arved Breidaks
Arved Breidaks Foto: Arvo Meeks

Maakonnalinn jääb seitsmeks-kaheksaks tunniks täielikku pimedusse. Tormituul lükkab puid elektriliinidesse, side on lünklik või puudub üldse, hukkub inimene. Riigi poliitilist eliiti Lõuna-Eestit tabanud õnnetus aga ei liigutanudki, sest esimene valitsuse liige jõudis piirkonda kolm ööpäeva pärast tormi vaibumist.

Kui riigi mõnda piirkonda tabab erakordne õnnetus, on hea tava, et sealsetele elanikele tuntakse vähemalt kaasa ja lubatakse olla mõtteis nendega. Tihti kuuleme, kuidas üks või teine valitsusjuht on katkestanud välisvisiidi või puhkuse, et siirduda kriisipiirkonda.

Muidugi on seal tubli annus populismi, sest ministrist ei sõltu eriti, millal elektriliin korda saab ja majadele uued katused paigaldatakse. Aga ministril on võimalik enda kohalolekuga näidata, et valitsus hoolib hätta jäänud inimestest, innustab neil tundidel tööl olevaid päästjaid, lohutab, keda vaja ning avaldab kaastunnet. Valitsuse esindaja kohalolu kinnitab hädasolijaile, et kogu riik on nendega.

Põhjust Lõuna-Eesti inimestele mõni hea sõna öelda eelmisel nädalal igatahes jätkus. Kuigi tormituuled olid pühapäeva hilisõhtuks vaibunud, kestis kriis tegelikult veel kaks päeva. Kui koolid ja avaliku teenistuse asutused jäävad suletuks, on see kindel märk erakorralisest olukorrast.

Mitte ühelgi valitsuse liikmel ega presidendil jätkunud sõnu soovida lõunaeestlastele jaksu ning öelda, et «oleme mõtteis teiega».

Kuidas reageeris pühapäeval Lõuna-Eesti tormile Eesti poliitiline eliit? Kui hinnata seda valitsuse liikmete ja vabariigi presidendi sotsiaalmeedia fännilehtede järgi, sooviti üksteise võidu õnne ralli maailmameistriks tulnud Ott Tänakule, ent ühelgi valitsuse liikmel ega presidendil jätkunud sõnu soovida lõunaeestlastele jaksu ning öelda, et «oleme mõtteis teiega».

Ärkamine oli alles kaks ööpäeva pärast tormi, kui siseministeerium väljastas pressiteate, milles muu hulgas mainiti, et minister Mart Helme läheb kolmapäeval Võrru, et «kujunenud olukorraga täpsemalt tutvuda». Kolmapäeval saigi visiit teoks, Helme tänas tormiõhtul tööl olnud päästjaid ja politseinikke ning andis teada, et uuteks kriisideks tuleb kõigil varuda elektrigeneraatoreid. Reedel jõudis Võrumaale ka nädala esimesel poolel USAs viibinud peaminister Jüri Ratas, kuid selleks ajaks oli hullem juba möödas.

Riigikogu valimiste järel imestati, kuidas EKRE sai Kagu-Eestis valimised võita. Aga mida aeg edasi, seda vähem siin imestamist on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles