Saaremäe lendab piirilinnas üle käopesa

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Etenduses mängivad teiste seas Üllar Saaremäe (vasakul) ja Eduard Salmistu.
Etenduses mängivad teiste seas Üllar Saaremäe (vasakul) ja Eduard Salmistu. Foto: Danel Rinaldo/Rakvere Teater

Huligaan Randle McMurphy on möllanud nii romaanis kui filmis «Lendas üle käopesa». Rakvere Teatri «Lendas üle käopesa» on paari aastaga vallutanud ka paljude teatrivaatajate südamed. 27. novembril on lavastust võimalik näha Valga kultuurikeskuses.

Eili Neuhausi lavastuses kehastab uljast huligaani Üllar Saaremäe. McMurphy on piirideta ja vaba hing, kes asub psühhiaatriaosakonda saabudes hooga sealset elu ümber korraldama, et tuua elanikele veelgi enam hullust ja särtsu. McMurphy kõrval on seekordses lavastuses avatud enam ka psühhiaatriaosakonda juhtiva õe Ratchedi (Ülle Lichtfeldt) elu.

Intrigeerivalt hullumeelne lugu pakub rohkelt naeru ja koomilisi hetki, kuid annab samas ainet ka tõsisemaks mõtlemiseks. Terava konfliktiga «Lendas üle käopesa» näitab inimest süsteemis, mis võib parandamise ja kaitsmise asemel hoopis kahju teha. Lavastus küsib muu hulgas, kas inimene ikka on haige või võimendab seda kõike ühiskond, mis lahterdab kasti ja võtab ära jõu, et olukorrast pääseda. Omal kohal on ka võimu kuritarvitamise teema.

Teistes osades mängivad Margus Grosnõi, Grete Jürgenson, Märten Matsu, Madis Mäeorg, Eduard Salmistu, Toomas Suuman, Tarvo Sõmer ja Tarmo Ta­ga­mets. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles