Päevatoimetaja:
Kersti Kond

Vanausuliste retseptid jõuavad kalendrisse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Sibulapiruka võistlus Tädi Šura puhvetis Kolkjas.
Sibulapiruka võistlus Tädi Šura puhvetis Kolkjas. Foto: Laila Kaasik

Taas avaneb võimalus Peipsimaa toidugurmaanidel ja hobikokkadel soetada Peipsimaa retseptidega 2020. aasta seinakalendreid. Sel korral iseloomustavad igat kalendrikuud vanausuliste toitude retseptid.

Retseptid ning õpetused on eesti, vene ning inglise keeles. Samuti on iga retsepti juures isuäratav pilt. Retseptid kalendri tarbeks on kokku kogunud Varnja perekonna selts.

Peipsi-äärse kultuuri kujunemisele on suuresti kaasa aidanud vanausulised oma traditsioonide ja toidukultuuriga. Niisama rikkalik kui on vanausuliste ajalugu, on ka nende toidulaud, kus aukohal kalatoidud, kuid ei puudu ka liha ja juurviljad. Rohke sibula ja metsaandide kasutus on Peip­si ääres omane. Retseptid kalendris varieeruvad hooaja järgi. Näiteks võib nautida kalapallidega suppi, mille kõrvale sobib plaadipirukas sibulaga, või tähistada lihavõtteid, küpsetades pashat. Raguu kõrvale saab valida igasugust värvilist kraami: just seda, mida parasjagu leida põllult või sahvririiulitelt. 

Märksõnad

Tagasi üles