Mulgimaa omavalitsused kogunevad ühisistungile

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Ala külas asuv Sooglemäe on mahajäetud hoonetega lagunev talu. Kui aga mulkide plaan teoks saab, võib just sellest kohast kujuneda Mulgimaa kõige külgetõmbavam koht.
Ala külas asuv Sooglemäe on mahajäetud hoonetega lagunev talu. Kui aga mulkide plaan teoks saab, võib just sellest kohast kujuneda Mulgimaa kõige külgetõmbavam koht. Foto: Rannar Raba

Täna algusega kell 15 kogunevad Valgamaal Taageperas kolme Mulgimaa omavalitsuse volikogude liikmed.

Eesmärk on saada täpsem ülevaade Sooglemäele kavandatavast Mulgi Elamuskeskusest ning arutleda laiemalt piirkonna koostöövõimaluste üle.

Kokkusaamise avab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskuse direktor Margus Sameli ettekanne «Turismisektor on regionaalse arengu mootoriks».

Setomaa Valdade Liidu juhatuse esimees Margus Timmo räägib täpsemalt omavalitsuste koostöö vajadusest ja võimalikkusest Setomaa näitel ning Tõrva vallavanem Maido Ruusmann annab ülevaate Taagepera lähistele Sooglemäele planeeritavast Mulgi Elamuskeskusest. Koosviibimise lõpetab ühine arutelu koostöö võimalikkusest Mulgimaal.

Mulgi vallavolikogu esimehe Arvo Malingu sõnul sai omavalitsuste ühisistung kokku kutsutud põhjusel, et arutada koostöö võimaluste üle Mulgimaal asuva kolme omavalitsuse vahel volikogude tasemel ja otsida koostöövorme ka oma lähimate naabritega. 

«Üks suuremaid koostöökohti on praegu Mulgi Elamuskeskuse rajamine Sooglemäele. Keskus peaks valmima 2021. aastaks ja sellest saab mulkide üks olulisimaid maamärke, mis tutvustab meie pärandit ja annab tegevust kogu perele. Mulgimaale on oluline Mulgi keele ja kultuuri edasikandmine. Eriti just Mulgi keel vajab tuge nii riiklikul kui ka kohaliku omavalitsuse tasandil,» lisas Maling.

Tõrva valda Sooglemäele planeeritava Mulgi Elamuskeskuse arendaja on SA Mulgi Kultuuri Instituut. Seda toetab riigi tugiteenuste keskus Euroopa Liidu regionaalarengu fondist eraldatava 1,7 miljoni euroga. Projekti kogumaksumuseks on planeeritud umbes 2,5 miljonit eurot.

Arendatakse välja Mulgimaa eripära rõhutav uus turismiatraktsioon, mis tugineb ajaloolisel ja kultuurilisel piirkonna pärandil, mida ei ole seni nii ulatuslikult eksponeeritud. Plaanis on rajada ekspositsioonihoone, käsitööait, rehi ürituste korraldamiseks ja ligi 7 hektari suurune atraktsioonidega rikastatud väliala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles