Hääleta! Milline on tänavune Lõuna-Eesti parim toode või teenus?

LEPM
Copy
Aita valida Lõuna-Eesti parim toode või teenus.
Aita valida Lõuna-Eesti parim toode või teenus. Foto: Postimees Grupp

Lõuna-Eesti Postimees kutsus kõiki aasta toote või teenuse konkursi finaali pääsenud 13 kandidaadi hulgast parimat valima. Hääletamine lõppes 2. detsembri hommikul kell 9.

Ettepanekuid parimatest toodetest koos lühikeste esitajate põhjenduste ja kontaktandmetega oodati kuni 24. novembrini. Konkursile sobisid kõik Põlva, Valga ja Võrumaal 2018. ja 2019. aastal välja töötatud uudistooted ja -teenused.

Parima toote või teenuse valib rahvahääletuse tulemusena välja žürii. Parim toode või teenus kuulutatakse välja 13. detsembril ilmuva Lõuna-Eesti Postimehe Ettevõtluslehes. Võitjale antakse ka auhind.

Kandidaadid

Tillu käsitööküpsiste sari (Talutoit OÜ)

Tillu käsitööküpsiste sari (Talutoit OÜ)
Tillu käsitööküpsiste sari (Talutoit OÜ) Foto: Talutoit OÜ

Põlva külje all tegutseva Tillu kohviku ja talupoe käsitööküpsiste sari sisaldab kõrvitsapätse rosinaga, peedipätse tatrajahust tumeda šokolaadiga ja spinati-laimipätse valge šokolaadiga.

Kõrvitsa ja peedipäts sisaldavad 38 protsendi ulatuses vastava köögivilja püreed, mille me ise algusest peale Tillus valmistame. Lisaks on kõigis küpsistes kasutatud ehtsat võid (spinatipätsides laktoosivaba võid). Peedipätside tatrajahu on pärit Loona talust Võrumaalt. Kõrvitsapätside kõrvits ja peedipätside punapeet Põlvamaalt. Spinatipätsidel on kasutatud küpsetamisel gluteenivaba jahu, seega saavad seda süüa ka inimesed, kes eelistavad laktoosi- ja gluteenivabu tooteid. Peedipätsid sobivad nende tatrajahu sisalduse poolest neile, kes eelistavad gluteenivabu tooteid.

Sageli ütlevad meie lapsevanematest kunded, et lastele on nende küpsiste näol väga äge juurikaid sisse sööta. Kõik meie käsitööküpsised on säilitusainete vabad, värvainete vabad ja lisaainete vabad. Oma erksa värvuse saavad küpsised nende sees olevatest köögiviljadest.

Tegram käsitöököited (Tegram Projekt OÜ)

Tegram käsitöököited (Tegram Projekt OÜ).
Tegram käsitöököited (Tegram Projekt OÜ). Foto: Tegram Projekt OÜ

Tegram on väike Põlvamaal tegutsev elustiiliettevõte, mis loob, haldab ja köidab päris oma, uudse lahendusega köidet. Tegram köide on selgesti eristuv ega sarnane teiste samalaadsete toodete ja toote disainilahendustega. Köide on tehniliselt tugev ja vastupidav ning püsib hästi vormis. Välistatud on köitenööride libisemise- ja kaanedetailide paigalt nihkumise probleem.

Looming väljendab autori isiklikku huvi vanade pärimuskultuurielementide alleshoidmisest ja nende sidumisest uue kaasaegse tehnoloogiaga. Tootevalikus on erinevas formaadis albumid, märkmikud, külalisteraamatud, eriotstarbelised karbid ja -laekad ning piirkondlikud meened.

Köitetehnika on registreeritud Eesti Patendiametis.

Kinkekomplekt meelusika ja meega (FIE Maire Riit, FIE Ülle Parek)

Kinkekomplekt meelusika ja meega (FIE Maire Riit, FIE Ülle Parek)
Kinkekomplekt meelusika ja meega (FIE Maire Riit, FIE Ülle Parek) Foto: Erakogu

Toode sisaldab naturaalset 100 protsendilist linast kotikest, kuhu on tikitud karvane mesilane. Lisaks sellele 250 milliliitrisest klaaspurgis kreemjast meest ning kadakast käsitööna valminud meenoast, kuhu on käsitsi põletatud mesilane. Tegu on kahe Valgamaa ettevõtja ja ühe alustava ettevõtte ühistöö ja loominguga. Koostööd hinnatakse edasiviiva jõuna ja hea võimalusena aidata alustaval ettevõttel turule tulla.                                                                                                                                                                    

Sushi (Eva Sushi OÜ)

Sushi (Eva Sushi OÜ)
Sushi (Eva Sushi OÜ) Foto: Eva Sushi OÜ

Eva Tasso sushi tegutseb Võrus neli aastat. Praegu asub see Piiri ärimajas. sushit valmistatakse tellimuse järgi. Samuti teeb naine sushi-koolitusi gruppidele üle Eesti. Kuna sushi äri on väga kiirelt kasvanud, siis nüüd valmistab lisaks ka tellimuste järgi salateid ja plaanib veelgi laieneda.


 

Munakämping (Arel Plus OÜ)

Munakämping (Arel Plus OÜ)
Munakämping (Arel Plus OÜ) Foto: Arel Plus OÜ

Eelmisel aastal võitis Valgamaa ettevõte Arel Plus OÜ Munasaunaga Lõuna-Eesti Postimehe parima toote tiitli. See andis neile innustust töötada välja uus toode, millel nimeks Munakämping. Muna kämping on munakujulise fassaadiga valmiskämping, mis on valmistatud tehases ja võimalik tarnida kliendini kasutusvalmina. Kämping on valmistatud ilmastikukindlast termopuidust, mis peab vastu eesti kliimale. Toode on saanud väga positiivset tagasisidet klientidelt Taanist, Soomest, Norrast ja loomulikult Eestist.

Multifunktsionaalne mööbel Smart Kid XL (Adensen Furniture OÜ)

Multifunktsionaalne mööbel Smart Kid XL (Adensen Furniture OÜ)
Multifunktsionaalne mööbel Smart Kid XL (Adensen Furniture OÜ) Foto: Adensen Furniture OÜ

Mõned aastad tagasi mõeldi Valgamaa ettevõtte Adensen Furniture poolt välja multifunktsionaalne mööblitoode Smart Kid, mis sobib kasutamiseks kuni 12-aastastele lastele. Toode koosneb võrevoodist, mähkimislauast, kummutist ja panipaikadest. Lapse kasvades on võimalik samadest detailidest kokku monteerida suur voodi, kirjutuslaud ja tahvel, kus saab harjutada kriidiga tähtede ja numbrite kirjutamist.

Sel aastal valmistati toote edasiarendus Smart Kid XL, mille kasutusaeg ei ole vanusega piiratud. Smart Kid XL on kompaktsem kui algne algne variant. Suuremat voodit on võimalik kasutada kolmes pikkuses. Samuti on voodi 10 sentimeetrit laiem.

Ekspordil Euroopasse läheb multifunktionaalne mööbel lõpptarbijateni kaubaalusel. Ettevõttes mõeldi, et mida peaks näiteks Pariisi kesklinnas allesjääva alusega tegema. Mõeldi välja, et sellest võiks tekitada diivanilaua.

Puidust mängukomplekt (Adensen Furniture OÜ)

Puidust mängukomplekt, traktor. (Adensen Furniture OÜ)
Puidust mängukomplekt, traktor. (Adensen Furniture OÜ) Foto: Adensen Furniture OÜ

Sel aastal juurutas Valgamaa ettevõte tootmisse puidust konstruktorkomplekti, mille abil saavad lapsed tegeleda käelise tegevusega. Komplekt sisaldab puidust detaile, haamrit, tüübleid, guašš-värve, liimi ja pintslit. Mänguasjade valmistamisel kasutatakse mööblitootmise jääke.

Adensen Furniture OÜ puhul on tegu väikese, kuid väga innovaatiliselt mõtleva ettevõttega, kes tegeleb pidevalt toodete arendamisega ja uute turunduskanalite otsimisega.

Küüslaugupulber (Kõlleste Garlic OÜ)

Küüslaugupulber
Küüslaugupulber Foto: Kõlleste Garlic OÜ

Ehe küüslaugumaitse on ka kuivatatuna säilinud. Mugav ja käepärane kasutada kõikides roogades, kuhu tavaliselt küüslauku lisatakse. Küüslaugupulber sisaldab ainult küüslauku ehk seal puuduvad lisaained. Tootel on pikk säilivusaeg ja see ei nõua säilitamisel eritingimusi. Retsept on välja töötatud koos perega, tuttavate ja klientide eelistusi ning tagasisidet arvesse võttes.

Marineeritud küüslauk (Kõlleste Garlic OÜ)

Marineeritud küüslauk
Marineeritud küüslauk Foto: Kõlleste Garlic OÜ

Marineerituna mõnusalt alati krõmpsuv, kuna töötlemisel kasutatud väikest nippi. Säilinud puhas, kuid meeldivalt karge küüslaugu maitse. Klientide vaieldamatu lemmik number üks. Parim jahedalt, külmikust võetuna. Retsept on välja töötatud koos perega, tuttavate ja klientide eelistusi ning tagasisidet arvesse võttes.

Magus särtsatus (Kõlleste Garlic OÜ)

Magus särtsatus
Magus särtsatus Foto: Kõlleste Garlic OÜ

Magus ja särtsakas, nime vääriline. Segu koosneb purustatud küüslauguvõrsetest ja -õisikutest ning meest. Magus särtsatus sobib suurepäraselt marinaadiks, tervislikuks ampsuks leivale või saiale ja küpsele lihale peale määrimiseks. Tegijate peres kasutatakse seda mädarõika asemel. Sobib hoida külmikus, kuid leivamäärdena mugavam kasutada toasoojana. Retsept on välja töötatud koos perega, tuttavate ja klientide eelistusi ning tagasisidet arvesse võttes.

Suitsuseapekine küüslauk (Kõlleste Garlic OÜ)

Suitsuseapekine küüslauk
Suitsuseapekine küüslauk Foto: Kõlleste Garlic OÜ

Koosneb suitsuseapekist ja purustatud küüslauguvõrsetest. See on imemaitsev leivakate. Sobib kasutada rasvainena madalamal kuumusel, kuna annab mõnusat mekki ega lähe kärssama. Hooajal leidis ohtrat kasutamist seenetoitudes. Klientidelt saadud tagasisides on veel kasutatud kuumade pelmeenide võidmiseks ja soolase täidisega pannkookides. Kasutusmugavus ka külmikust võetuna. Retsept on välja töötatud koos perega, tuttavate ja klientide eelistusi ning tagasisidet arvesse võttes.

Tandoor-tüüpi ahi

Tandoor-tüüpi ahi (Janar Liiv)
Tandoor-tüüpi ahi (Janar Liiv) Foto: Erakogu

Valmistaja Janar Liiv. Hetkel on ettevõte tandooride valmistamiseks alles loomisel, kuid tootearendus käib kodus pidevalt.

Perekond ise valmistab toitu tandoor-tüüpi ahjus juba alates suve algusest. Ahjus valmivad nii šašlõkid, lihaviilud, aga ka ühepajatoidud ja pajaroad. Hetkel on toode veel lapsekingades ja katsetamise periood veel kestab. Ahju ehitamise mõte tekkis seoses Venemaalt sisse toodavate samalaadsete ahjudega. Kuna need Venemaa ahjud paistsid populaarsed, siis tehti kodumaine ning veel parem sarnane toode.

Kreemjas mesi (Saavaste ja Loos mesi)

Kreemjas mesi (Saavaste ja Loos mesi)
Kreemjas mesi (Saavaste ja Loos mesi) Foto: Saavaste ja Loos mesi

Kreemjas mesi, mida toodab Hummulis 300 mesilaspere pidavad Siim Saavaste ja Eston Loos. Kreemjas mesi on mehaanilisel teel purustatud kristallidega mesi. See tähendab, et mett segatakse või tambitakse mingi aja tagant. Mees säilivad kõik ained, mis enne kristallide purustamist mees olid. Enamasti muutub mesi mingi aja möödudes tahkeks. Kreemjas mesi aja jooksul ei kristalliseeru, vaid jääb pehmeks. Seetõttu on seda võimalik purgist suurema vaevata võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles