Eestist käis üle õngitsuskampaania

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
USA prokuratuur langes Vene häkkerite rünnaku alla. Foto on illustratiivne.
USA prokuratuur langes Vene häkkerite rünnaku alla. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Riigi infosüsteemi amet (RIA) registreeris oktoobris Eestis 260 küberintsidenti. Neist suurimad olid Eesti elanike postkasti jõudnud tuhanded õngitsuskirjad ning kuuetunnine katkestuse rahvastikuregistri aadressipäringutest sõltuvates infosüsteemides.

RIA juhtivanalüütiku Lauri Tankleri sõnul olid möödunud kuu suurimad küberintsidendid õngitsuskirjade kampaaniad. «Libakirjale reageerimise ning oma andmete sisestamise tõttu kompromiteeriti kahe Eesti ülikooli, kahe suure haigla, kütuseettevõtte, teehooldusfirma ning mitme teise ettevõte meilikontod. Ettevõtted ja asutused said probleemile jälile, kui märgati, et üle võetud kontodelt saadetakse välja kümneid tuhandeid õngitsuskirju.»

Kontod oli võimalik üle võtta, sest kasutajaid olid mõne varasema libakirjade lainega pihta saanud ning sisestanud kasutajatunnuse ja parooli võltsitud lehele. Mitmel juhul oli üle võetud konto seadistatud nii, et need saadaks igast väljuvast kirjast pimekoopia kurjategijatele.

«Seega jõudsid kõik pahaaimamatu kasutaja e-kirjad ka kurjategijateni. Kui konto juba üle võetakse, siis võib eeldada, et pahalastel on ligipääs kõikidel kasutaja kirjadele. Näiteks kasutatakse mõnd varasemat meilivestlust, et koostööpartnerit raha välja petta. Kurjategijad otsivad viise, kuidas postkasti sisu eurodeks muuta,» hoiatas Tankler.

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT) andis RIA-le teada, et 25. oktoobril katkes pea kuueks tunniks rahvastikuregistri aadressiinfost sõltuvate infosüsteemide töö. SMIT selgitas välja, et põhjuseks oli tarkvaraviga, taastas andmed ning eemaldas katkestuse põhjustanud komponendid.

Intsidendi tõttu ei töötanud sel ajal näiteks bussipiletiinfosüsteem Tallinnas ja Tartus, sündide ja surmade registreerimine, samuti sõidueksamitele registreerimine jne. Kuigi osaliselt oli häiritud ka mõne aadressikomponente vajava registri toimimine, siis nende puhul RIA laiaulatuslikku teenusekatkestust ei märganud.

27. oktoobril Lõuna-Eestit ja saari tabanud tormi tõttu katkes piirkonnas mitmel pool nii elektrivarustus ja selletõttu ka suures ulatuses andmeside. Muu hulgas katkes ka riigivõrgu pakutud andmesideühendus, hoolimata sellest, et riigivõrgu sidepunktid olid dubleeritud. Lisaks oli andmesidekatkestuse tõttu häiritud Luhamaa piiripunkti ületamine. Andmesidet ei olnud veel Lõuna-Eesti haiglas, mitmes Võrumaa ja Põlvamaa koolis ja kohalikus omavalitsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles