Kolm kaaslast surnuks sõitnud nooruki vangistus jääb jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga-Uulu maantee neljandal kilomeetril toimunud liiklusõnnetuse toimumispaik.
Valga-Uulu maantee neljandal kilomeetril toimunud liiklusõnnetuse toimumispaik. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mullu jaanipäeval kolme hukkunuga liiklusõnnetuse põhjustanud Tõrva noormehe Risto reaalne vangistus jääb lõplikult jõusse, kuna riigikohus ei võtnud tema kaitsja kassatsioonkaebust menetlusse.

Tartu maakohus tunnistas tänavu märtsi lõpus 18aastase Risto süüdi liiklusnõuete rikkumisega ettevaatamatusest kolme inimese surma, kahe inimese pikaajalise tervisekahjustuse ja ühe inimese lühiajalise tervisekahjustuse põhjustamises.

Ristole mõisteti kuue aasta ja kuue kuu pikkune vangistus. Kuna kriminaalasi lahenes lühimenetluses, vähendati karistust kolmandiku võrra ning ärakandmisele kuulub neli aastat ja neli kuud vangistust.

Maakohtu otsusele esitas sisulise apellatsiooni süüdistatava kaitsja, vandeadvokaat Sirje Must, kes palus ringkonnakohtul vähendada Tartu maakohtus Ristole määratud karistust ja mõista talle karistus seaduses ette nähtud alammääras. Karistusseadustik sätestab kvalifikatsioonis, mille järgi Risto süüdi mõisteti, karistuse alammääraks kolmeaastase vangistuse.

Septembri keskel jättis Tartu ringkonnakohus maakohtu lahendi siiski jõusse, leides, et Ristole mõistetav karistus peab avalikkusele näitama kaitstava õigushüve kõrget väärtust ja kaitsma õiguskorda kõigi ühiskonnaliikmete huvides. Ringkonnakohtu hinnangul on maakohus õigustatult mõistnud karistuse, mis jääb alla keskmise karistusmäära.

Ringkonnakohtu arvates suurendab Risto süüd oluliselt, et lisaks kolme isiku surma põhjustamisele said liiklusavariis kannatada veel kolm isikut. Süü suuruse hindamisel arvestas ringkonnakohus ka seda, et avarii põhjustas Risto alkoholijoobe seisundis ning ületas mootorsõidukit juhtides oluliselt lubatud piirkiirust.

Seepeale esitas Risto kaitsja kassatsioonkaebuse riigikohtusse, kuid see ei saanud teisipäeval menetlusluba ning see tähendab varasema lahendi lõplikku jõustumist.

Süüdistuse kohaselt kutsus Risto eelmise aasta 23. juuni õhtul enda juurde külla sõpru ja ühiselt tarvitati alkohoolseid jooke. Noormeestel tekkis mõte sõita Tõrvast Valka. Vaatamata juhtimisõiguse puudumisele ja alkoholijoobele võttis Risto vanemate väikebussi Volkswagen Caravelle ning istus rooli. Temaga tuli kaasa veel kolm noormeest. Hiljem võeti auto peale veel kolm hääletanud noormeest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles