Veebruari lõpus suletakse politsei lühinumber 110

LEPM
Copy
Ida-Virumaal juhtus õnnetus. Foto on illustratiivne.
Ida-Virumaal juhtus õnnetus. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

29. veebruaril 2020 suletakse riikliku otsusega jäädavalt seni politsei kutsumiseks kasutusel olnud lühinumber 110.

Kuni sulgemiseni informeerib automaatteavitus helistajaid nende kõne suunamisest hädaabinumbrile 112. Alates 1. märtsist 2020 kõnesid ei suunata ja automaatteavitus informeerib helistajat, et number on suletud ja valida tuleks 112.

Politsei lühinumbri sulgemine lõpetab riikliku projekti ühtse hädaabiteenuse loomiseks ja selle tulemusel jääb Eestis kasutusele üks hädaabinumber 112, kust saab kutsuda appi nii politseid, päästet kui ka kiirabi. See lahendus on aidanud muuta inimeste abistamist süsteemsemaks ja kiiremaks.

Üks oluline põhjus, miks abivajajatel tuleb eelistada numbrit 112 on kahtlemata kiirus. Hädaabinumbrile 112 tehtud kõne tuleb süsteemi ilma suunamise ja automaatteavituseta. Teine ja veelgi olulisem põhjus on see, et helistajate täpsem positsioneerimine on võimalik vaid hädaabinumbrile 112 helistamisel.

Politseid saab numbrilt 112 kutsuda juba aastast 2015 ja enamik abivajajatest on selle muudatuse omaks võtnud. Viie aastaga on lühinumbri 110 valijate hulk langenud kahe protsendini kõikidest kõnedest, mis häirekeskusele tehakse.

Lõuna regioonis on politsei lühinumbri valimine suur. Umbes pooled kõned numbrile 110 tehakse Tallinnas ja Harjumaal ehk Põhja regioonis. Teisel kohal on Lõuna-Eesti maakonnad, kust vanale politsei lühinumbrile tehakse 19 protsenti kõnedest.  Oma maakonna enamike valele numbrile helistajate enamusega paistavad silma Valga, Viljandi ja Võru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles