Annetustalgutel saab toetada ka Lõuna-Eesti abivajajaid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Pühapäevane heategevusjooks Kubijas oli küll juba traditsiooniline ettevõtmine, ent tänavu oli seegi seotud annetustalgutega.
Pühapäevane heategevusjooks Kubijas oli küll juba traditsiooniline ettevõtmine, ent tänavu oli seegi seotud annetustalgutega. Foto: SIim Saavik/lõuna-eesti Postimees

Täna toimuvad Eesti esimesed annetamistalgud. Üle riigi leiab aset 111 üritust ja kampaaniat, millega vabaühendused koguvad toetust erinevate probleemide lahendamiseks.

Võrumaal on registreeritud kolmed annetamistalgud. Nendest ühe puhul on tegu juba pühapäeval toimunud jooksuga

Võrumaa noorsportlaste toetuseks Võrus Kubija tervisekeskuse juures. Osalejad said joosta ja kõndida neljakilomeetrisel ringil. Valikus olid kaks ringi või üks ring, ajavõtuga ja -võtuta. Lisaks oli kavas mudilastele eraldi jooks pikkusega umbes 400 meetrit: ajavõtuta ja paremusjärjestuseta.

Annetada sai kohapeal sularahas, jätkuvalt saab seda teha internetis (MTÜ Võrumaa Spordiliit, EE641010220248301221, selgitus: «Noorsportlaste toetuseks»).

Võru serval asuva Lõuna-Eesti haigla sünnitusosakond kogub annetusi kahe voodi ostmiseks sünnitusjärgsesse osakonda. Annetada saab internetis. Eestimaa sünnitusmajade toetusfond toetab sünnitusosakondi neile vajaliku aparatuuri soetamisel ning personali koolitamisel.

Võru vallas asuva Kündja küla külaselts soovib ennast ja oma pakutavat rohkem nähtavaks teha. Selleks soovivad nad teha kodulehe. Lisaks soovivad nad teha e-poe, mille kaudu müüa maaromantilises stiilis käsitsi õmmeldud Emmaroosi riided.

Talgud kestavad 1.–30. detsembrini ja selle aja jooksul tutvustab külaselts oma tegemisi fotode ja videode kaudu sotsiaalmeedias ja kohalikus meedias. Annetada saab internetis (MTÜ Kündja külaselts, EE192200221063993713).

Ka Uusvada kultuuriküla vajab annetajate tuge. Kultuuriküla on Uusvada ja lähikülade Pliia, Tiirhanna, Vinski, Tsergondõ, Lepä, Tepia, Serga, Väiko-Serga, Kitsõ inimeste algatus, et külarahvas saaks oma maja ja toimuksid kontserdid, filmifestivalid ning laagrid.

Annetada saab internetis (MTÜ Uusvada Kultuuriküla, EE742200221060868838). Teha saab ühekordse makse või igakuise püsimakse, mis võib olla kas või 1 euro, aga aitab tasuda püsikulusid ja arendada kohalikku külaelu.

Põlvamaal on annetustalgutega seoses käivitatud üks algatus. Pühapäeval oli Kiidjärvel võimalik tähistada esimest adventi koos Maarja Küla elanikega: lauldi, küpsetati piparkooke ja aeti lihtsalt juttu. Annetada sai sularahas kohapeal ja jätkuvalt saab seda teha internetis. Maarja Küla tegutseb selle nimel, et intellektipuudega inimestel oleks õigus täisväärtuslikule elule.

Valgamaal palub Valga loomade varjupaik annetusi kodu ootavate kasside elutingimuste parandamiseks. Enamik kasse peab aega veetma omaette boksides, sest nad on kas karantiinis, haiged, vigastatud või ei sobi vabapidamistoas teiste kassidega. Paljud kassiboksid on aga soetatud kümme aastat või enam tagasi ja vajavad väljavahetamist.

Annetada saab internetis (selgitus: Valga varjupaik). Sularahas ja pangakaardiga saab annetusi teha ja kassidele toitu ning liiva tuua meie varjupaikades kohapeal.

«Loodetavasti leiavad paljud tänastel annetamistalgutel tee heategevuse juurde, nii nagu «Teeme ära» talgud on õpetanud meid juba üle kümne aasta kogukonnategevusi ja vabatahtlikku tööd hindama,» ütles vabariigi presidendi vabakonna nõunik Urmo Kübar.

«Meil on suur rõõm näha, et annetamistalgute ideega on kaasa tulnud väga erinevad algatused - nii väiksed kogukonnad kui ka suured üle-eestilised organisatsioonid. Tähelepanu saavad eri valdkonnad haridusest, tervisest ja toimetulekust looduse, kultuuri ja kohaliku eluni,» ütles annetamistalgute korraldaja Helen Talalaev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles