Doktor Tiit Meren esitleb oma Eesti-Läti piiriala elust inspireeritud raamatut

BNS
Copy
Kaagjärve mõisa peamaja
Kaagjärve mõisa peamaja Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Teisipäeval kell 16 esitleb doktor Tiit Meren Tallinnas Viru Keskuse Rahva Raamatus oma teost «Kaagjärve Veenus». Autoriga vestleb ajaloolane Andres Adamson.

Raamatu lähtepunktiks on Valgamaa koolmeistrite Johannes ja Carl Luckini poolt 100–130 aastat tagasi tehtud sajad haruldased ja kaua kadunuiks peetud fotod Eesti-Läti piiriala elust, inimestest, pidulikest hetkedest, matustest, pulmadest, koolielust, koguni aktid ja ülesvõtted Saksa Ida-Aafrikast ühe venna misjonäriks-oleku ajast. Seda omasuguste seas konkurentsitult suurimat kogu peideti läbi nõukogude aja.

See on lugu kadunud maailmadest, varandusest põhuhunnikus, kunstipüüdlustest kitsastes oludes ning inimlikust mäletamisest kõige ja kõigi kiuste. Lugu ääre- või piirimaast õige mitmes mõttes, ühtaegu multikultuurne, kuid teisalt sügavalt rahvuslik, lausa eestluse süvaolemusest. Koha-, isiku-, foto- ja laiemalt kultuurilugu, see, mis ajalugu esmajärjekorras üldse on ja olema peaks – kultuuri mälu.

Raamatu autor on tuntud kirurg Tiit Meren, kes põrkas sellele tema jaoks täiesti ootamatule leiule oma abikaasa suguvõsas ning on teemat väljapaistvale arstile omase empaatiaga oma kutsetöö ja sõjaväekirurgina kaasa tehtud välismissioonide kõrvalt aastaid uurinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles