Advent tõi Maarja külla talguvormis heategevuse

Mati Määrits
, reporter
Copy
Maarja küla elanikud laulsid pühapäeval koos külalistega õuekuuse all jõululaule. Pärast valmistati üheskoos piparkooke. Li Sammel
Maarja küla elanikud laulsid pühapäeval koos külalistega õuekuuse all jõululaule. Pärast valmistati üheskoos piparkooke. Li Sammel Foto: Li Sammel
  • Advendi-talgupäevaga sooviti tähelepanu tõmmata eeskätt neile elanikele, kes on saabunud Maarja külla erinevatest lastekodudest või kes on kaotanud oma lähedased.
  • Annetajate tuge vajab ka Uusvada kultuuriküla Võrumaal.
  • Loomade varjupaigale saab annetada pidevalt.

Põlva vallas Kiidjärvel asuvasse Maarja külla esimeseks advendiks jäänud asukatel polnud sedapuhku mingit põhjust nukrutseda. Neile saabusid seltsiks tütarlapsed õpilasvahetusega tegelevast noortefirmast.

«Kuigi üleriiklikud annetustalgud olid 3. detsembril, sobis külalistele just nädalavahetus,» rääkis Maarja küla juhataja Ly Mikheim. Nõnda lauldigi pühapäeval koos jõululaule ja meisterdati piparkooke.

Sergei fond

Advendi-talgupäevaga sooviti tähelepanu tõmmata eeskätt neile, kes saabunud Maarja külla lastekodudest või kaotanud lähedased. Küla staažika elaniku Sergei järgi nime saanud fond aitab tasuda külas elamise omafinantseeringu osa, mis võimaldab korraldada muusika- ja kunstiringe ning teraapilisi tegevusi.

Maarja küla Sõbra majas meisterdati koos piparkooke.
Maarja küla Sõbra majas meisterdati koos piparkooke. Foto: Li Sammel

Mikheim selgitas, et kogutud raha ei lähe üksnes Sergeile: «Tema on vapinägu, kes nõus oma nime ja näoga esindama ka teisi omasuguseid.»

Kogutud raha aitab katta eeskätt tegevusjuhendajate töötasu. Noorte eest, kes tulevad kodudest, maksab lisatasu pere, lastekodust tulnute eest fond.

Pühapäeval sai annetada sularahas kohapeal ja jätkuvalt saab seda teha internetis (SA Maarja Küla, EE692200221016750806 Swed­bank, Sergei fond).

«Oleme leidnud ka püsiannetajaid, kes eraldavad iga kuu kindla summa. Külalisi võtame alati hea meelega vastu, sest on väga oluline, et meie noortele tekiksid head sõbrad, kellega rääkida ja jalutada saab,» lisas juhataja.

Sergei kolis Maarja külla 2004. aastal. Pärast ema surma elas ta mõnda aega Nõo vanadekodus, kuid noore mehe süda ihkas omavanuste seltskonda. Teiste Maarja küla elanikega seikleb ta nüüd metsaradadel, laulab, osaleb muusika- ning kunstiringis. Sünnipäevadiskodel on Sergei alati esimene tantsuplatsil.

Võru serval asuva Lõuna-Eesti haigla sünnitusosakond kogub annetusi kahe voodi ostmiseks sünnitusjärgsesse osakonda.

Maarja küla kaitstud töö keskuses on Sergei õppinud puidu-, savi- ning õmblustööd. Kõige südamelähedasem on talle õmblemine, kuigi niidi nõelasilmast läbipanemine oli algul justkui raketiteadus. Teisipäevast reedeni toimetab ta Tartus Lõunakeskuses puuetega inimeste käsitööpoes.

Võrumaal on kolmed annetustalgud

Idee kinkida kõikidele Eesti näitlejatele külas valmistatud sussid tekkis just Sergei peas.

«Kes aga soovib külla tulla, siis ka eeloleval pühapäeval kell 10.30 on laulmine kuuse all ning meisterdatakse jõulukaarte,» andis teada Mikheim.

Üle Eesti on käimas 111 annetustalgut ja kampaaniat, millega vabaühendused koguvad toetust. Üks nendest on juba teoks saanud ka Võrumaal – pühapäeval joosti Võrus Kubija tervisekeskuse juures Võrumaa noorsportlaste toetuseks.

Annetada sai kohapeal sularahas, jätkuvalt saab seda teha internetis (MTÜ Võrumaa Spordiliit, EE641010220248301221, selgitus: «Noorsportlaste toetuseks»).

Võru serval asuva Lõuna-Eesti haigla sünnitusosakond kogub annetusi kahe voodi ostmiseks sünnitusjärgsesse osakonda. Eestimaa sünnitusmajade toetusfond toetab sünnitusosakondi neile vajaliku aparatuuri soetamisel ning personali koolitamisel.

Võru vallas asuva Kündja küla külaselts soovib luua kodulehe. Lisaks on plaanis teha e-pood, mille kaudu müüa maaromantilises stiilis käsitsi õmmeldud Emmaroosi riided. Talgud kestavad 1.–30. detsembrini. Annetada saab internetis (MTÜ Kündja Külaselts, EE192200221063993713).

Valgamaal palub Valga loomade varjupaik annetusi kodu ootavate kasside elutingimuste parandamiseks.

Ka Uusvada kultuuriküla vajab annetajate tuge. Kultuuriküla on Uusvada ja lähikülade Pliia, Tiirhanna, Vinski, Tsergondõ, Lepä, Tepia, Serga, Väiko-Serga, Kitsõ inimeste algatus, et külarahvas saaks oma maja ja toimuksid kontserdid, filmifestivalid ning laagrid. Annetada saab internetis (MTÜ Uusvada Kultuuriküla, EE742200221060868838). Teha saab ühekordse või püsimakse, mis võib olla kas või euro, aga aitab tasuda püsikulusid ja arendada külaelu.

Toetus varjupaigale

Valgamaal palub Valga loomade varjupaik annetusi kodu ootavate kasside elutingimuste parandamiseks. Enamik kasse peab aega veetma omaette boksides, sest on karantiinis, haiged, vigastatud või ei sobi vabapidamistoas teiste loomadega. Paljud boksid on aga soetatud kümme aastat või enam tagasi ja vajavad asendamist.

Annetada saab internetis (selgitus: Valga varjupaik). Sularahas ja pangakaardiga saab annetusi teha, samuti kassidele toitu ja liiva tuua varjupaikades kohapeal.

Eesti vabaühendustele annetati 2018. aastal umbes 40 miljonit eurot. See on küll suur summa, samas aga näiteks üle kahe korra vähem, kui Eesti inimesed kulutavad aastas tubakatoodetele ja maiustustele ning üle kolme korra vähem, kui kulub alkoholile.

Annetamistalguid veab Vabaühenduste Liit koostöös vabariigi presidendi kantselei ja maakondlike arenduskeskuste võrgustikuga.

SUUREMAD ANNETUSTE KOGUJAD tänavu LÕUNA-EESTIS

Põlvamaa

  • MTÜ Vaikuseminutid – 59 253 eurot
  • EELK Räpina Miikaeli kogudus – 27 533 eurot
  • SA Maarja küla – 27 081 eurot
Valgamaa
  • EELK Helme Maarja kogudus – 15 982 eurot
  • EELK Hargla kogudus – 15 331 eurot
  • Eesti Õigeusu Kiriku Valga Jumalaema Vladimiri Ikooni kogudus – 13 876 eurot
Võrumaa
  • Eesti EKB Koguduste Liidu Antsla evangeeliumi kristlaste ja baptistide kogudus – 109 726 eurot
  • Setomaa Liit – 76 000 eurot
  • Eesti EKB Koguduste Liidu Võru baptistide kogudus – 62 429 eurot
Allikas: Vabaühenduste Liit
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles