Valgas näeb lühifilme

Copy
Kaader filmist «Ironman»
Kaader filmist «Ironman» Foto: Kuvatõmmis

Järgmisel neljapäeval esitletakse Valga rokiklubis DVD-plaati 1980. aastatel tegutsenud anarhistliku amatöörfilmitrusti Hallitus lühifilmidega. Trusti tuumikusse kuulusid Kalmer Aunapu, Tiit Ambos ja Tõnis Asson, kelle käe all sündisid kunstilised filmid «Colonel Smith» (1985), «11 hemorroidi» (1985), «Jõulumuinasjutt» (1986), «Ironman» (1987), «Jäneseaasta» (1987) ning fragmentaarium «Sürrogaat» (1986). Lisaks jääkidest monteeritud «Tundmatu Hallitus» ja õudusfilmikatsetus «Viis lumivalget lille» (1985).

Ekraniseeringutes on jäädvustatud toonane olustik ja probleemid, kohati musta huumori võtmes, samuti heidetud kõverpeeglipilk Metsikusse Läände, ühendatud absurd ja ulme. Äratuntavad on võttepaigad Valgas ja linna lähistel, osatäitjateks kohalikud. Filmidel on nii kultuuri- ja ajalooline tähtsus kui ka kultuslik alge.

Tegijad pälvisid oma tegevusega miilitsa tähelepanu, kuid samas eriauhinna ja pronksmedali Eesti amatöörfilmide festivalil.

Nüüd on linateosed tiražeeritud läikival kettal. DVD sisaldab lisaks fotomaterjali ning vestlust Kalmer Aunapu ja Tõnis Assoniga. Plaadi pani kokku allakirjutanu.

Üllitist toetasid rahaliselt Valga vallavalitsus ja Eesti Kultuurkapitali Valgamaa ekspertgrupp ning väljaandmisel osales Valga muuseumisõprade selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles