Koolides tulevad laadad

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Taas saab teoks ka Priimetsa kooli jõululaat.
Taas saab teoks ka Priimetsa kooli jõululaat. Foto: Arvo Meeks

Täna leiavad kahes Valga koolis aset jõululaadad. Hommikupoolikul saab külastada Priimetsa kooli, kus õpetajad ja vanemad müüvad omavalmistatud maiustusi ja käsitööd. Kohal on ka kaugemalt tulnud käsitöömeistreid. Tegutseb õpilaste kohvik, osaleda saab loteriis. Laadale saabub jõuluvana ja saab teha annetusi heategevuseks.

Pärastlõunal täituvad laadmeluga Valga põhikooli aula ja koridor. Kauplemas on mini- ja õpilasfirmad, aga ka lastevanemad ning kohalikud toidu- ja käsitöövalmistajad. «On nii staažikaid käijaid kui uusi tulijaid,» rääkis kooli direktor Hannely Luik-Stogov. «Näiteks on taas kohal käsitöömeister Maire Riit ja küüslaugukasvatajad Starked Hummulist, samuti saab soetada marjakrõpse ning Meegaste talu puidust lõikelaudu. Ei puudu ka küpsetised, jõuluehted ega taaskasutatavast materjalist kandekotid.»

Kokku on kingilaadale tulemas üle 30 kaupleja. Tegutseb kohvik.

Koolijuhi sõnul helistab mõnigi kaupleja juba aegsasti enne laata ja tunneb huvi, kas see ikka toimub. «Eks see annab ka hoogu korraldada.»

Esmaspäeval on aga suur jõululaat Värska gümnaasiumis. Lastevanemate korraldatava laadaga kogutakse toetust õueala väljaarendamiseks.

«Soovime tuua kogukonna kokku, et veeta mõnus jõuluhõnguline õhtu hea muusika, jõulukohviku ja õpitubadega, samas teha koos heategu,» rääkis kooli lastevanematekogu üks eestvedaja Liis Samuel.

Kaasatud on üle 20 lapsevanema, õpetajad ja õpilased. Oma tooteid müüvad nii õppurid kui kohalikud väiketootjad.

Õpitubades valmivad muu hulgas piparkoogid, jõuluehted, kingikarbid ja hea tuju tahvlid.

«Jutunurgas tutvustab oma raamatuid kirjanik Epp Petrone ning fotonurgas saab teha jõulufoto. Pillimänguga loovad kohvikus meeleolu Värska muusikakooli õpilased ja õpetajad,» rääkis laada programmijuht Meel Valk. Laval astuvad üles ka Kait Tamra, Toomas Valk, õpilaste tantsurühmad ning Jaapani mänguasja Kendamaga trikitajad. Õhtu lõpetab Nedsaja Küla Bänd.

«Koolil on väga vedanud, et meil on nii abivalmid lastevanemad,» tõdes direktor Liina Palu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles