Ilmajaam hoiatab taas tugeva tuule eest

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sirli Homuha/Valgamaalane

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI) hoiatab, et neljapäeval, 29. detsembril tugevneb kõikjal üle Eesti edelatuul. See puhub 10–14, kohati 18, saartel ja rannikul 13–18, puhanguti 23–27 m/s. Tegu on märgiga, et Eestisse saabub järjekordne torm – sedapuhku kannab see nime Robert.

Paljudes kohtades sajab vihma, kohati võib tulla ka lörtsi.

Hommikul kella 9 ajal oli EMHI andmetel Valgas õhusooja 3,6 kraadi. Tuul puhus keskmiselt 6,1 m/s, ent puhangud ulatusid juba 12 m/s.

Neljapäeval kell 12.30 oli tormist tingitud rikete tõttu elektrita veel 12 400 majapidamist. Enim on vooluta kliente Harju-, Rapla- ja Jõgevamaal. Liinide parandamise järjekorra määramisel teeb jaotusvõrk tihedat koostööd kohalike omavalitsustega.

«Kõige rohkem tekitabki meile hetkel muret, et Eestis on veel palju inimesi, kes on pidanud elektrit ootama esmaspäevast saadik. Meie juhtimiskeskus ja brigaadid töötavad nädala algusest maksimumi piiril, aga seekordse tormi kahjustused on erakordselt suured, suuremad kui mulluse Monika lumetormi ajal. Osa liine on katki kuuest-seitsmest kohast ning juhtmeid ja maste ühel liinil maha langenud kilomeetrite kaupa,» kirjeldas keerulist olukorda jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne.

Esialgsetel andmetel on rikkebrigaadid seni tormi algusest voolu taastanud ligikaudu 116 000 kliendile. Kõrvaldatud on enamik keskpingerikkeid ja eilsest alustatud ka madalpingeliinide parandamist.

Katkestused on likvideeritud saartel ja tänaseks saavad voolu tagasi ka enamik Pärnumaa klientidest. Tänase ja homse jooksul loodetakse vool taastada elektrita majapidamistele Põlva-, Võru-, Valga- ja Tartu- ning Ida-Virumaal.

Jätkuvalt saabub teateid ka teele langenud puudest. Seni viimane taoline teade saabus Valgamaalt päästekeskusele 28. detsembril kell 17.35. Nimelt vajas Põdrala vallas Rulli külas eemaldamist teele murdunud puu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles