Koolis valmisid vaprusehelmed

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Valga põhikooli õpilased toetasid raskelt haigeid eakaaslasi.
Valga põhikooli õpilased toetasid raskelt haigeid eakaaslasi. Foto: Airi Laine/Valga Põhikool

Valga põhikoolis valmisid kolmapäeval erilised helmed – vaprusehelmed.

Selliste helmeste valmistamise idee sündis 2003. aastal USAs. Need on mõeldud krooniliste või eluohtlike haigustega laste ravi toetamiseks ja nende abistamiseks valulike protseduuride ja pika raviga toimetulekul. Eestis koordineerib nende valmistamist heategevuslik MTÜ Vaprusehelmed.

«Vaprusehelmed aitavad haigel lapsel oma lugu jutustada. Iga helmes näitab, et laps on raskusi ületanud ja hakkama saanud. Kui ravi lõppeb, saab laps viimase helme, kee seotakse kokku ning see jääb tähistama üht rasket, kuid tähenduslikku perioodi tema elus,» selgitas Valga põhikooli õpetaja Airi Laine.

«Kuulsime, et Tõravere lasteaia lapsed, õpetajad ja lapsevanemad meisterdasid neid helmeid perepäeval. Nii tekkis meilgi soov oma panus anda,» täiendas teda kolleeg Virve Sinisalu. «Uurisime vaprusehelmeste kohta ja saime teada, et Valgas pole inimest, kes seda projekti eest veaks, ja et sageli ka napib helmeid.»

Nii paluti juhendajaks Helin Sinisalu Tõravere lasteaiast. Oma panuse heategevuslikku ettevõtmisse andsid 3.c klass klassijuhataja Tiina Fedotovaga, 3.d klass klassijuhataja Urlika Koopiga, 4.b koos klassijuhataja Airi Lainega ja 4.c klass klassijuhataja Virve Sinisaluga. Nende klasside lapsevanemad annetasid raha polümeersavi ostmiseks. Õpilased valmistasid vaprusehelmeid, pannes nendesse näppude osavuse ja südamesoojuse. Ettevõtmist toetas ka Valga põhikool.

Valminud helmed saadetakse parimate soovidega jõuludeks Tartu ülikooli kliinikumi hematoloogia-onkoloogiaosakonda, kus on ravil vähihaiged lapsed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles