KIRI: Kratid, tõuksid ja smartovkad Põlva gümnaasiumis

Copy
Tartu ülikooli vanemteadur Tiit Hennoste rääkis teemal «Kõnekeel vä?». 
Tartu ülikooli vanemteadur Tiit Hennoste rääkis teemal «Kõnekeel vä?». Foto: Marit Oimet

Põlva gümnaasiumis peeti maakondlikku eesti keele päeva. Külas olid teadlased eesti keelega tegelevatest asutustest.

Oma tervitused edastasid Kohtla-Järvel viibinud Põlva gümnaasiumi direktor Alo Savi ja välismaal viibinud Põlvamaa omavalitsuste liidu esimees Enel Liin. Emakeele seltsi abiesimees Jüri Valge tutvustas eesti keele aasta põhiideed ning sellega seotud sündmusi ja ettevõtmisi.

Tartu ülikooli vanemteadur Tiit Hennoste rääkis teemal «Kõnekeel vä?». Ta võrdles tänapäeva kõnekeelt tuntud autorite kirjutatud näidendite kõnekeelega.

Maire Raadik eesti keele instituudist pidas ettekande «Kratid, tõuksid ja smartovkad». Esineja tõi põnevaid näiteid uute sõnade kohta. Nii teame nüüd, et tõuks on elektritõukeratas ning smartovka päikesepaneelide ja nutiseadmetega hruštšovka. Aga kas teate, mida tähendavad prull, nuhvel, miso ja kes on suunamudija? Kui ei, siis avastage uut eesti keelt!

Luulelise vahepala «Mõtisklusi eesti keelest, meelest ja Eestimaast» esitasid Põlva gümnaasiumi õpilased Kristin Käo, Kristin Kooskora, Kristjan Koosapoeg ja Kristo Pille.

Pärast väikest pausi rääkis Risto Järv vanavarast, uusvarast ja Jakob Hurdast. Näidati Hurda kirjapanekuid ning räägiti nende tänapäevasest taustast.

Põlva gümnaasiumi õpilased Kaija Laaneväli ja Pirja Kindsigo tutvustasid oma uurimistööd «Põlvamaa rohelisema elu kajastus meedias paberväljaannete näitel» ning selle järeldusi Põlvamaa mainest (töö juhendaja oli Merle Pintson).

Aapo Ilves tegi ettekande «Võrokiilse luu ja laulu», milles mõtiskles võro keeles oma elust ja loomingust. Esitusele tuli ka katkendeid Ilvese lauludest. Seejärel sai kuulata Olga Gerassimova ettekannet «Kui hea on arvuti keelekõrv?». Jutuks tuli arvutite eesti ja võro keele mõistmine ja õigekirjakontroll. Lisaks tutvustas ettekandja internetis leiduvaid tehisintellekte ja -hääli.

Päeva lõpetas muusikalise palaga Maarja-Lill Mahlakas, klaveril saatis Küllike Joosing.

Konverents oli väga huvitav. Loodame ka tulevikus seesuguseid üritusi võõrustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles