«Tõde ja õigus» pääses rahvusvahelise filmi Oscari eelnimekirja

BNS
Copy
Filmi "Tõde ja õigus" viimased võttepäevad Võrumaal
Filmi "Tõde ja õigus" viimased võttepäevad Võrumaal Foto: Arvo Meeks / LEPM

Eesti film "Tõde ja õigus" ("Truth and Justice") pääses USA filmiakadeemia rahvusvahelise filmi Oscari eelnimekirja, edastas esmaspäeval uudisteagentuur Associated Press.

Hääletajate ehk filmiakadeemia liikmete jaoks valitakse eelselektsiooni pinnalt 10 filmi niiöelda lühinimekirja. Selle 10 hulgast valitakse kuu aja pärast viis nominatsiooni.

"Uudis tundub uskumatuna!" ütles Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp BNS-ile. "Ainuüksi see, et meie oma "eesti lugu" on saanud "omaks" paljudele Ameerika filmiakadeemia liikmetele ning et režissöör on suutnud ekraanile tuua universaalse loo, mis poeb hinge ka kodust kaugemal, on erakordne."

Sepa sõnul tähendab eelnimekirja pääsemine, et film leiab veelgi rohkem vaatajaid ning Eesti kultuuriloo üks tüvitekste kogub tuntust.

"Samas, kohe tõmbub muidugi kulm murest kortsu, et kuidas edasist kampaaniat rahastada," lausus Sepp. "Filmile võiks anda parima võimaluse nominatsiooni saamiseks, aga sellega tegeleme juba homme."

"Tõde ja õigus" linastus Eestis 20. veebruaril ja püstitas vaatajaterekordi üle 267 000 vaatajaga, lüües vaadatavuse troonilt seal ligi üheksa aastat olnud "Avatari". Film valmis Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks ja oli juubeliaasta kinoprogrammi lõppakord.

Filmi rahvusvaheline esilinastus toimus Lõuna-Koreas Busani filmifestivalil. Mängufilm "Tõde ja õigus" on Eesti ametlik kandidaat USA  filmiakadeemia parima võõrkeelse filmi kategoorias.

Anton Hansen Tammsaare samanimelise romaanisarja esimese osa mugandatud filmiloos tuleb Vargamäe uuel ja järeleandmatul peremehel pidada võitlust raske töö, kiusliku naabri ja iseenda tõekspidamistega, et oma söötis ja vilets maa viljakaks muuta ning tõde ja õigus jumalast maha jäetud paigas jalule seada.

Filmi lavastaja ja stsenarist on Tanel Toom, tootjafirma Allfilm, produtsent Ivo Felt ja kaasprodutsent Armin Karu. Tegevprodutsent on Johanna Trass, operaator Rein Kotov, kunstnik Jaagup Roomet, helilooja Mihkel Zilmer ja monteerija Tambet Tasuja. Osades Priit Loog, Priit Võigemast, Maiken Schmidt, Simeoni Sundja, Ester Kuntu, ja paljud teised.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles