Perearstid taunivad apteekide sulgemise aktsiooni

LEPM
Copy
Streigis osalevad apteegid andsid uksele kinnitatud kirjaga teada, mis nad on kolmapäeval suletud. Viljandis osalesid streigis kõik kesklinna piirkonnas asuvad apteegid.
Streigis osalevad apteegid andsid uksele kinnitatud kirjaga teada, mis nad on kolmapäeval suletud. Viljandis osalesid streigis kõik kesklinna piirkonnas asuvad apteegid. Foto: Marko Saarm

Eesti Perearstide Selts taunib hulgimüüjate poolset apteekide sulgemise aktsiooni, mis on vastuolus patsiendiohutuse põhimõtetega ning tekitab elanikele otseseid terviseriske.

“Ravimite kättesaadavus Eesti elanikele peab olema tagatud kõikides apteekides. Apteek peab olema usaldusväärne tervishoiuasutus,” selgitas Eesti Perearstide Seltsi juht dr Le Vallikivi. “Apteekide eilne aktsioon läheb vastuollu meditsiinieetika aluspõhimõttega: patsienti ei tohi kahjustada ega ohtu seada,” ütles Le Vallikivi. 

Perearstid olid eile silmitsi asjaoluga, kus kroonilised haiged ning kiiret abi vajavad patsiendid ei saanud apteekidest kätte vajalikke ravimeid, seda veel olukorras, kus Päästeamet oli äsja andnud tormihoiatuse ja soovitas inimestel muuhulgas ka ravimeid varuda. 

”Inimese tervise ohtu seadmine on lubamatu. Käes on gripihooaeg. Gripi ravi ja bakteriaalsete tüsistuste korral on ravi alustamisel määrav iga tund. Eriti tundlikud on väikelapsed, eakad ja kroonilisi haigusi põdevad inimesed, sest väikelaste ja eakate organism ei tule ägeda haiguse sümptomitega kergesti toime ning krooniline haigus võib viirushaiguse lisandumisel kontrolli alt väljuda,” selgitas olukorda dr Le Vallikivi. 

Eesti Perearstide Seltsi seisukoht on,  et apteegireformi  jõustumine on vajalik nii patsientide huvide kaitseks kui ka eetilise ja toimiva tervishoiusüsteemi huvides. 

“Apteekide rolli mõistavad kõige paremini tervishoiutöötajad, kelleks on kutse-eetikast lähtuvad proviisorid ja farmatseudid. Elanike tervise ohtu seadmine ärihuvide saavutamise survestamiseks on selge märk muudatuste vajadusest apteegisektoris,” kinnitas Eesti Perearstide Seltsi juht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles