Põlvas 31. detsembril enam sünnitada ei saa

Mati Määrits
, reporter
Copy
Uues ämmaemanduskeskuses asuvad naisi nõustama Maie Zirk (vasakult), ämmaemandusjuht Egle Lihtsa ja Marika Karon.
Uues ämmaemanduskeskuses asuvad naisi nõustama Maie Zirk (vasakult), ämmaemandusjuht Egle Lihtsa ja Marika Karon. Foto: Margot Bergmann
  • Nädalavahetustel on valves arstid ja lasteõed.
  • Kõik senised töötajad saavad jätkata Põlva haiglas.

Kuna Põlva haiglas uuest aastast enam lapsi ilmale tuua ei saa, suunatakse sünnitusabi vajajad juba vana aasta viimasel päeval Lõuna-Eesti haiglasse Võru külje all või Tartusse ülikooli kliinikumi.

Jaanuarist Põlva haiglas enam sünnitustegevusega seotud valveringi ei ole. Asutuse juhataja Margot Bergmanni selgitusel on kõiki Põlva haiglas vastuvõtul käivaid lapse­ootel naisi, kelle sünnitustähtaeg aastavahetuse paiku, teavitatud, kuidas on korraldatud töö 1. jaanuarist. Neid on tema sõnul alla viie.

Võrru või Tartusse?

«Nii 31. detsembril kui pärast seda võib pöörduda sünnitegevuse alguses Põlva haiglasse, kus tehakse otsus: kas suunata naine Lõuna-Eesti haiglasse või Tartu ülikooli kliinikumi,» märkis juhataja.

Ta rääkis, et kui sünnitaja pöördub Põlva haiglasse olukorras, kus teda enam edasi suunata ei ole võimalik, tuleb sünnitus vastu võtta kohapeal hetkel sobivaimas ruumis. Sellisel puhul pakuvad sünnitusabi erakorralise meditsiini osakonna töötajad. Päeval on haiglas nii günekoloog kui ka ämmaemand, ent seniseid ruume sel eesmärgil tulevikus alles ei hoita.

Meditsiiniasutuse juht lisas, et hoones asuvad ka SA Tartu Kiirabi ruumid, seetõttu on võimalik leida kiireloomulist transporti.

Kõik sünnitus- ja günekoloogiaosakonna töötajad on Bergmanni sõnutsi oodatud jätkama tööd Põlva haiglas ning nende kõigiga on ka räägitud.

1. jaanuaril tööd alustav ämmaemanduskeskus luuakse sünnitus- ja günekoloogiaosakonna allüksusena ning ämmaemandate iseseisva töö tulemusena suureneb günekoloogide vastuvõttude arv. See võimaldab teha Põlvas senisest rohkem günekoloogilisi protseduure, mille pärast seni sõideti Tartusse.

«Seega jätkavad ämmaemandad, günekoloogid ning ka lastearst. Haiglas on tehtud ümberkorraldusi, et tööd saaks jätkata samaväärselt,» lisas juht.

Kõik sünnitus- ja günekoloogiaosakonna töötajad on Bergmanni sõnutsi oodatud jätkama tööd Põlva haiglas.

Osakond jääb oma ruumidesse, millest suuremat osa hakkab kasutama uus ämmaemanduskeskus. Ruumid on ümber planeeritud nii, et rasedatel ja sünnijärgses kontrollis käivatel naistel oleks hea vastuvõtule tulla. Nendele naistele, kes tulevad vastuvõtule pere teise lapsega, kujundatakse lastetuba.

Keskuses töötavad ämmaemandad toetavad naisi ja peresid enne rasedust, raseduse ajal, sünnitusel ja sünnitusjärgsel perioodil. Nad jälgivad rasedust, pakuvad raseduskriisi nõustamist ning korraldavad perekooli loenguid. Pakutakse ka sünnieelset päeva­statsionaarset ravi rasedatele, kes vajavad uuringuid ja ravi, kuid ei pea jääma ööpäevaks haiglasse.

Sünnituse järel pakutakse ämmaemanduskeskuses teenuseid nii emale kui ka lapsele. Ämmaemand nõustab ja abistab lapse eest hoolitsemisel ja toitmisel, kohapeal on võimalik last ka kaaluda.

Ämmaemanduskeskus pakub kõigile sünnitanud naistele koduvisiidi võimalust. Samuti oodatakse sünnitusjärgsele vastuvõtule naisi 6–8 nädala möödumisel sünnitusest.

Nõu saavad ka noored

Lisaks raseduse ja sünnitusjärgse perioodiga seotud teenustele antaks ämmaemanduskeskuses soovijatele nõu naiste- ja suguhaiguste ning rasestumisvastaste vahendite kasutamise asjus, seksuaalkasvatuse ja pereplaneerimise teemadel ning tehakse emakakaelavähi sõeluuringuid. Kuni 26-aastaseid noori nõustatakse turvalises ja konfidentsiaalses keskkonnas seksuaalsuse ja tervisega seotud teemadel. Näiteks saavad noored nõu keha arengu ja füsioloogia mõistmisega seotud teemadel, seksuaalsel teel levivate haiguste kohta ning seksuaalvägivalla asjus.

Erakorralist abi pakutakse ämmaemanduskeskuses esmaspäevast reedeni kell 8–16, muul ajal tuleb pöörduda Põlva haigla, Lõuna-Eesti haigla või Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonda.

Lisaks ämmaemanduskeskuse loomisele on haigla eesmärk tõhustada nii erakorralise meditsiini, sise-, kirurgia- kui ka taastusraviosakonna tööd.

Uuel aastal alustavad erakorralise meditsiini osakonnas tööd arstid, kes on valves nädalavahetustel ja tegelevad kõikide saabuvate patsientidega. Arstid on valmis tegelema nii pediaatriliste kui ka kirurgilistega patsientidega. Lisandub lasteõdede valvering, et tagada pediaatriline tugi valvearstidele. Haigla eesmärk on luua ka sisearsti ambulatoorne vastuvõtt ning tuua kohapeale teiste siseerialade vastuvõtte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles