VIDEOLUGU ⟩ Jahimehed püstitasid monumendi metsseale (2)

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Võrumaa jahimehed avasid Tiri-Jakobi talu maadel mälestusmärgi katkuaastate järel meie looduses harvakohatavaks asukaks muutunud metsseale, keda kütid hindavad tema tarkuse, aga muidugi ka maitsva liha pärast.

«Kivid on korjatud siit ja sealt põldude äärest ja suure rammuga metsast välja kougitud. Nii see idee tuli - teha tänutundest metsloomade vastu selline sammas,» rääkis monumendi teinud jahi- ja põllumees Tarmo Kokk.

«Ei saa eitada, et metsanotsu liha on äärmiselt maitsev, aga teisipidi on ta ka vääriline vastane meile,» ütles Võrumaa jahimeeste seltsi esimees Mati Kivistik. «Siga on väga tark loom, väga-väga hea haistmisega, seajaht eeldab väga head seabioloogia tundmist ja väga head laskmisosavust.»

Võru keeles pahruks kutsutava metssea arvukus on Lõuna-Eesti metsades kümnendi keskel laastamist alustanud sigade Aafrika katku tõttu langenud väga madalale. Kui näiteks Võrumaal hinnati 2014. aastal metssigade arvukuseks 1330 looma, siis tänavu on metssigu kõigest 150.

Võrumaa jahimeeste selts kuulutas pühapäeval välja jahirahu, mis kehtib jõulude lõpuni, mis tähendab, et viisakas jahimees ei võta enne 27. detsembrit metsa minnes püssi kaasa.

Monumendi tahvlil tänavad jahimehed metssiga ja teisi metsaelanikke.
Monumendi tahvlil tänavad jahimehed metssiga ja teisi metsaelanikke. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles