Põlvas sünnitanud emad tänavad sünnitusosakonna suurepärast meeskonda

Mati Määrits
, reporter
Copy
Tänavu sündis Põlvas 221 last.
Tänavu sündis Põlvas 221 last. Foto: Mari-Liisa Parder

Põlva haigla sünnitusosakonnas on täna viimane tööpäev, viimane laps sündis nendes ruumides 26. detsembril.

«Armsad inimesed! Täna on teistsugune valve siin Põlvas meie sünnitusosakonnas - siin enam lapsi ei sünni. Väga kurb on olla…

Tahan tänada kõiki, kes siin sünnitanud ja kes meid toetanud! Teid on väga palju! Sügav kummardus!

Meie esimesed kaks last (poiss ja tüdruk), kes 38 aastat tagasi täna siin sündisid - teile soovin palju õnne sünnipäevaks!

Kõigile head vana aasta lõppu ja ilusat algavat uut! Palju terveid lapsi tulevastele emmedele ja issidele!» pöördus Facebooki grupis Põlva Sünnitusosakonna Kaitseks kaaskondsete poole 38 aasta eest esimesed lapsed ilmale aidanud ning ka osakonna viimasel tööpäeval ametis olnud ämmaemand Svetlana Nilbe.

Põlva haigla juhi Margot Bergmanni andmeil sündis viimase lapsena sünnitusosakonna ruumes 26. detsembril tüdruk. Ema ei olnud põlvamaalane. Nii ema kui laps olid pärast sünnitust hea tervise juures.

2009. aastal oli Põlva haiglas 334, 2010. aastal 308, 2011. aastal 258, 2012. aastal 315, 2013. aastal 281, 2014. aastal 247, 2015. aastal 230, 2016. aastal 231, 2017. aastal 245, 2018. aastal 237 ning 2019. aastal 221 sünnitust.

Põlvamaalt pärit sünnitajaid oli 2018. aastal 143 ning 2019. aastal 136.

Mari-Liisa Parder: uks pole loodetavasti lõplikult sulgenud

Täna hommikul käis osakonna töötajaid tänamas sünnitusosakonna kaitsjate üks eestvedajatest Mari -Liisa Parder, kes tegi keskpäeval kogu saagale ka tagasivaate.

«On olnud üks pöörane aasta (ühe pöörase aasta järel). Sünnitusosakonna saaga ei lõppenud nii, nagu me veel suvel ja sügisel lootsime. Sellegipoolest on mul isiklikult hea meel, et me selle tee ette võtsime ja vankrit vedama hakkasime. Saime pakkuda tuge ja tunnustust nii Põlva haigla sünnitusosakonna töötajatele, võitlesime välja üle aastase pikenduse siitkandi ja siia tulnud sünnitajatele. 2019 lisandus Põlvasse 221 sündi. Teid, kes te meile selle eest tänusõnu olete kas avalikult või privaatselt edastanud, on nii palju. Mina omakorda tänan teid, et olete märku andnud, et see oli teile hea ja vajalik. Et olete kaasa mõelnud, toetanud, arvamust avaldanud ja oma allkirja andnud.

Koos oleme pannud suured kivi Põlvamaa kodanikuliikumise vundamenti. Kuigi juba alates tänasest ei saa Põlva haiglas enam sünnitada, ei ole uks veel päriselt-päriselt kinni. Juba homme alustab siin tööd ämmaemanduskeskus, mis vastutab selle eest, et Põlvamaa emade-laste tervis oleks kaitstud ja teenused kättesaadavad. Kuidas see kõik tööle läheb, näitab aeg. Praegu kõrvalt vaadates tundub (ja ma loodan, et ma ei eksi), et selle nimel tehakse päriselt ja sisuliselt igapäevast tööd. Võimalik, et kunagi taastatakse ka sünnitamisvõimalus Põlvas.

Oleme saanud targemaks nii paljudes valdkondades, et kõike ei jõua kirja pannagi. Igal juhul kasutame neid teadmisi ka tulevikus Põlvamaa huvide ja vajaduste eest seismisel.

On saatuse iroonia, et täpselt 33 aastat tagasi 31. detsembril sündisin siin, Põlva haiglas, mina. Sümboolselt sulgen siin täna ukse, loodetavasti mitte lõplikult,» kirjutas Parder.

Põlva abivallavanem Jaanika Usin ning Riigikogu liige Tarmo Tamm pidasid osakonna töötajaid meeles jõulude ajal. «Jõulud ongi selline tänamise aeg,» märkis vallavalitsuse avalike suhete spetsialist Annely Eesmaa.

Emad tänavad

Facebooki grupis lisandub iga natukese aja tagant järjekordne sissekanne, kus Põlvas sünnitanud emad tänavad osakonna töötajaid. Väike valik:

* Aitäh Põlva sünnitusosakonnale, minu mõlemad kaks poega sündisid seal. Spetsiaalselt sõitsin Tartust just Põlvasse.

* Minu kaks tütart on ka ilmavalgust näinud just Põlvas. Suured tänud nendele arstidele, õdedele ja ämmaemandale, kes sellel hetkel tööl olid ja aitasid neid ilmakodanikke siia ilma tulla. Suur kummardus kõigile selle osakonna töötajatele.

* Aitäh teile, ka meie pere kaks last on sündinud just Põlvas. Suurepärane personal ja parim abi ning nõu.

* Ka mind võtsid osakonda esimesena vastu just Sina, Sveta, ja hiljem, kui algas Sinu uus vahetus, tulid tervitama ja ütlesid vaid kiidusõnu. Enne meie sünnitusmajast lahkumist rääkisid kõik detailideni selgeks ja andsid kaasa vaid positiivset. On äärmiselt kahju, et Põlva sünnitusmaja kinni pannakse, aga iga lõpp on millegi uue algus. Aitäh Põlva sünnitusosakonna personalile, olite parimad!

* Armsad ja imelised! Sellega ei lõpe meie püha üritus!!! See ei saa nii jääda! Tulevad veel ajad, ma usun! Tänaseks aga rahu südamesse ja uude aastasse ikka USKU, LOOTUST ja ARMASTUST!

* Oma laste nimel tahan Teid kõiki siiralt ja lihtsalt ja südamest tuleva tänutundega meenutada. Nagu naised ikka oma sünnituslugudega. Olge hoitud ja kaitstud ja saatku Teid teistele jagatud hoole ja armastuse sära.

* Meie pere kaks last sündisid Teie juures! Oleme väga nördinud, et meie tulevane laps ei sünni Teie hoole ja valvsa pilgu all!

* Suured tänud teile kõigile, minu neli last ka kõik sündinud Põlvas.

* Minu esimese lapse sünd ja elu emotsioonikaim hetk oli just seal haiglas ja koos Teiega, Svetlana! Parim haigla ja parim ämmaemand, AITÄHH!

* Suur-suur tänu Svetlanale ja tervele Põlva sünnitusosakonnale ka meie pere poolt! Minul õnnestus endal sündida Svetlana vahetuse ajal 31 aastat tagasi ja mu kolmas laps sündis 2017 enne jõule samuti Svetlana vahetuse ajal! Kolm last on kõik Põlvas sündinud, olen selle üle uhke ja ääretult tänulik.

* Aitäh teile kõigile. Kõik mu kuus last sündisid teie juures. Olite väga tublid!

* Suured tänud Põlva sünnitusosakonnale, kus sündisid meie pere kaks viimase last. Olen õnnelik, et oli võimalus rahulikus ja sõbralikus keskkonnas sünnitada.

* Suur aitähh teile!! 1990 aitasite sündida mu kallil tütrekesel. Ning nüüd on väga kahju, et tütrepoeg ei saa enam Põlvas sündida.

* Ka mina tänan õnne, et oli võimalus sünnitada Põlva sünnitusosakonnas. Täna sellele mõeldes ja Svetlana Nilbe kirja lugedes tuleb vägisi nutt peale.

* Olen alati osakonnale pöialt hoidnud ja koos teiega südant valutanud. Sünnitada nagu vanaema juures - seda tunnet ei ole kusagil mujal. Olen tänulik, et sellest osa sain. Põlva sünnitusosakonna sulgemine läheb minu selle aasta suurima pettumise nimekirja.

* Suured tänud ka minu poolt sellele imelisele osakonnale, kus ka minu kaks poega ja lapselaps sündisid. 1993. aastal päästeti raske opi järel minu ja mu noorema poja elu. Aitäh teile ning olge jätkuvalt armastatud ning hoitud! Väga-väga kahju, et selle imetoreda osakonnaga nii läks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles