Muuseumi ähvardab mõisast väljakolimine

Tiit Loim
, reporter
Copy
Helme mõisahoone, kuhu pidi tulema klaverimuuseum. Praegu on seal vaid pillihoidla.
Helme mõisahoone, kuhu pidi tulema klaverimuuseum. Praegu on seal vaid pillihoidla. Foto: Erakogu

Pühade ajal võis ETV ekraanil näha dokumentaalfilmi «Tõnis Mägi. Vaikus valguses», kus laulja, muusik ja helilooja muu hulgas musitseerib klaveritel vanas mõisahoones. Tegemist oli Helme mõisahäärberiga, kuhu on pikalt kavandatud klaverimuuseumit. Siiani pole see aga uksi avanud.

Valgamaale praegusesse Tõrva valda kavandatavast muuseumist oli juttu juba 2009. aastal ning sihtasutus Eesti Rahvuslik Klaverimuuseum loodi suisa 2005. aastal. Kümme aastat tagasi loodeti, et õnnestumise korral avab muuseum Helmes 2012. aastal uksed. Kümmekond näituseruumi 86 klaveri, harmooniumi ja klavessiiniga, Eesti klaveriehituse, pianismi ja klaveriõpetuse ajaloo väljapanek, Eesti väljapaistvate pianistide galerii – sellisena nägid hoone tulevikku klaverimuuseumi loojad.

Ettevõtmist tabas aga 2011. aastal tagasilöök, kui Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt saadi rahataotlusele eitav vastus. Muuseumi eestvedajast helilooja, laulja ja muusikapedagoog Alo Põldmäe rääkis toona, et mõisa renoveerimiseks kuluks umbes 1,93 miljonit eurot ning muuseum jätkab rahastajate otsinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles