Tšehhi noormees leidis Valgas oma kutsumuse vallaarhitektina

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valga vallaarhitekti Jiri Tintera sõnul on tal Valgas käsil nii palju põnevaid tegemisi, et niipea ei lähe ta siit kuhugi.
Valga vallaarhitekti Jiri Tintera sõnul on tal Valgas käsil nii palju põnevaid tegemisi, et niipea ei lähe ta siit kuhugi. Foto: Tiit Loim

Valga vallaarhitekt Jiri Tintera kaitses hiljuti doktoriväitekirja. Tšehhimaalt pärit mehe sõnul andis väikelinna tulek talle võimaluse levitada oma ideid üle riigi.

Tintera nime on viimasel ajal kuulda tavaliselt siis, kui jutuks tuleb kahaneva linna teema. Pole ka ime, sest sellest kirjutas vallaarhitekt lisaks igapäevakohustustele viimased üheksa aastat Tallina Tehnikaülikooli (TTÜ) Tartu kolledžis doktoritööd. Teemani leidis ta tee 2010. aastal, kui oli Eestis elanud kolm aastat. «Märkasin, et siin on igal pool palju tühje hooneid. Hakkas huvitama, kas see kedagi häirib.»

Ta pöördus omavalitsuste poole ja selgus, et häirib küll. Ühtlasi sai ta teada, et linnadel puudub ülevaade, kui palju selliseid maju on. Nende mõju on aga eelkõige sümboolne. «Arhitekti eesmärk on hoone või linnaruumi abil mõjutada seda, kuidas inimesed ennast selles kohas tunnevad. Need majad sümboliseerivad kohalikele majanduslikku allakäiku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles