Valga õpilased esindasid Eestit europarlamendis

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Töömeeleolus Valga õpilased Euroopa Parlamendis
Töömeeleolus Valga õpilased Euroopa Parlamendis Foto: Valga gümnaasium

Valga gümnaasiumi õpilased osalesid taas Euroopa Parlamendis Strasbourgis toimunud Euroscola simulatsioonil.

«24 Valga abiturienti esindasid Eestit Euroopa Parlamendis toimunud Euroscola päeval. 487 eri Euroopa riikidest pärit õpilast said mängida läbi päeva Euroopa Parlamendi saadikuna,» rääkis Valga gümnaasiumi karjääri- ja projektijuht Pille Olesk, kellele oli detsembrikuine Euroopa Parlamendi simulatsioon järjekorras juba kolmas

Õpilased jagati töörühmadesse, iga grupp ehk parlamendi komisjon töötas välja seaduseelnõu ning tutvustas seda täiskogu istungil, samuti toimus hääletamine. Ürituse töökeeled olid inglise, saksa ja prantsuse keel.

Valga gümnaasiumi õpilastega sõitsid kaasa karjääri- ja projektijuht Pille Olesk ning õppejuht Triinu Ugur. Simulatsioonile pääseti konkursi korras ning võidu tõi koolile edukas Euroopa päeva läbiviimine Valga gümnaasiumis.

2013. aastal õnnestus koolil osa võtta samast programmist ja Strasbourgis käis 17 abiturienti. 2017. aastal käis seal 24 Valga õppurit. Reisikulud katab Euroopa Parlament.

Abiturient Joel Raidve, kes oli päeva jooksul Eesti pressiesindaja, ütles, et tema klass on väga uhke ja tänulik saadud kogemuse eest. «Meie päev Strasbourg'is Euroopa Parlamendis algas tegelikult trammisõiduga kesklinnast parlamendi hoonesse. Õnneks oli ilm hea ja olime põnevil eesootavast päevast. Läbinud turvakontrolli, liikusime koosolekusaali, kus meid jaotati rühmadesse.»

Pärast hommikusööki ja seltskondlikku vestlust viidigi noored istungitesaali, kus Strasbourg'is asuva Euroopa Parlamendi Liasoni büroo juhataja Luis Martinez-Guillén tutvustas päevakava. «Näidati videot, kus Euroopa Parlamendi president David Sassoli tervitas meid ja rääkis Euroopa ideaalidest, Euroscolast ning õpetati, kuidas töötavad hääletusmasinad,» lisas Raidve.

Päev jätkus riikide esindajate esitlustega. «Meie esitluse kandis ette klassivend Tambet Kuus. Iga riik rääkis oma linnast, riigist ja koolist ning mõni isegi poliitilistest raskustest riigis. Seejärel said osavõtjad võimaluse küsida Europarlamendi töötajatelt küsimusi. Käsitletud teemade hulka kuulusid arutlemine noorte võimaluste üle maailmas ja Euroopa Liidus, räägiti keskkonna- ja kliimamuutuste teemast, rändest ja vastuolulisest uudistest. Tundsime küsimustes euroskeptitsismi noote,» jagas Raidve muljeid.

Lõuna ajal mängiti tema sõnul neljaliikmeliste gruppidena Eurogame mängu, kus vastati küsimustele Euroopa Liidu kohta. «Küsimused esitati kohal viibivate õpilaste emakeeltes, julgustades meid omavahel rohkem suhtlema ja tundma õppima teisi kultuure ja keeli. Noortel reporteritel toimus pressikonverents, kus selgitati põhjalikumalt, kuidas Euroopa Liit toimib ja mis on selle prioriteedid.

Samal ajal töötasid töörühmad valitud teemadel. Päev lõppes istungisaalis, kus tutvustati kuue töörühma lõplikke resolutsioone. «Kuna meil oli seljataga pikk, 8-tunnine päev, tundsid paljud kurnatust,» tunnistas Raidve.

Kuuest esitatud ettepanekust andsid noored poolthääled viiele. Resolutsioon, mida vastu ei võetud, oli «noored ja sõltuvused».

«Mulle meeldis see päev väga. Sain palju teada selle kohta, kuidas Euroopa Liit töötab ja kuidas poliitikat tehakse. Samuti pidasin imetlusväärseks, kui nutikad ja haritud minuvanused noored on. Tõtt-öelda usun kindlalt, et selliste noortega on Euroopa Liidu tulevik heades kätes,» võttis Raidve saadud kogemuse kokku.

Pille Olesk lisas, et kõik närvesöövad asjaajamised piletitega ja hotellide broneerimised, transport, suure grupiga lennujaamades liikumine ja muud ebamugavused kaalub üles reisi õnnestumise rahulolu. «Olen oma klassi üle väga uhke!» Kahe aasta pärast saab kool taas kandideerida simulatsioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles