HIV-d diagnoositi mullu ka Lõuna-Eestis

BNS
Copy
HIV ennetuse riiklikus tegevuskavas on kolm olulist fookust: varane diagnoosimine, ravi ning ennetus riskirühmade seas.
HIV ennetuse riiklikus tegevuskavas on kolm olulist fookust: varane diagnoosimine, ravi ning ennetus riskirühmade seas. Foto: Marko Saarm

Terviseameti andmetel diagnoositi mullu Eestis aids 28 ja HIV 180 inimesel.

HI-viirus on diagnoositud 96 inimesel Tallinnas, 11 inimesel Harjumaal, 23 inimesel Ida-Virumaal, 21 inimesel Narvas, üheksal inimesel Lääne-Virumaal, seitsmel inimesel Valgamaal, neljal inimesel Pärnumaal, kolmel inimesel Tartumaal, kahel inimesel Võrumaal, ühel inimesel Järvamaal, ühel inimesel Jõgevamaal, ühel inimesel Raplamaal ja Saaremaal.

HIV tõbi diagnoositi 13 inimesel Tallinnas, neljal inimesel Harjumaal ja Ida-Virumaal, kolmel inimesel Narvas ja Lääne-Virumaal ning ühel inimesel Võrumaal. 

2018. aastal  diagnoositi Eestis HIV 190 inimesel ja aids 25 inimesel. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 10 058 inimesel, sealhulgas aids 564 inimesel.

Viimastel aastatel ei ole riigis esinenud olulist vähenemist uute juhtude arvus. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul võib Eestis halvemate prognooside kohaselt olla ligi 40 protsenti HIV-nakkuse juhtudest tuvastamata. HIV-nakkuse juhtude avastamist mõjutavad HIV-testimise tavad ja tase. Kõik Eesti elanikud võivad ennast tasuta testida oma perearsti juures. Kõikidel HIV-positiivsetel on võimalus saada eluaegselt tasuta ravi.

Terviseameti pädevuseks on referentlabori töö korraldamine, uute HIV-positiivsete registreerimine, laborites teostatud HIV testide andmete kogumine, andmete analüüs ja avaldamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles