Endine linnapea koostas Valga kroonika

Tiit Loim
, reporter
Copy
Kalev Härk näitab Marahwa Näddala-Lehe artiklit aastast 1821, mis tema teada on esimene eestikeelne ajaleheartikkel, kus on mainitud Valga linna.
Kalev Härk näitab Marahwa Näddala-Lehe artiklit aastast 1821, mis tema teada on esimene eestikeelne ajaleheartikkel, kus on mainitud Valga linna. Foto: Tiit Loim

Valga viimane linnapea Kalev Härk koostas Valga linna kroonika nime kandva internetilehekülje, mis reastab Valgaga seotud lood, isikud, asutused ja kohad läbi aastasadade.

«Valga vastu olen huvi tundnud kümneid aastaid. Teatud mõttes on murelikuks teinud, et seda ajalugu nii vähe on levitatud ja räägitud. Tahaks, et Valga linna kirju ja aukartustäratav lugu jõuaks kaugemale kui ainult Valga inimesteni,» kirjeldas Härk oma ideed.

Leheküljelt aadressil valgalinn.ee leiab sündmused alates 1224. aastast. Saame teada, et toona määrasid kahe muistse Eesti maakonna Sakala ja Ugandi piirid kindlaks sakslastest vallutajad. Tartu piiskop Hermann I sai Ugandi maakonna, Sakala aga läänistati Mõõgavendade ordule. Vastavalt piiskopkonna ja ordu maade piirile mööda Pedeli jõge ja Konnaoja jäi praeguse Valga ala piiskopile, nüüdse Valka territoorium ja Pedeli vasak kallas aga ordule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles