Räpina beebid saavad nüüd veerõõme nautida

Mati Määrits
, reporter
Copy
Nii emmed kui titad olid silmanähtavalt rahul.
Nii emmed kui titad olid silmanähtavalt rahul. Foto: Andrus Karpson/Räpina Vallavalitsus
  • Vesikeskkonnas viibimine mõjub lapsele vaimselt ja füüsiliselt rahustavalt ning lõõgastavalt.
  • Beebid naudivad vees olemist, sest see pakub neile samasugust turvalist ja sooja tunnet, mida nad kogesid emaüsas olles.

Seitsmendat hooaega Põlvas tegutsev beebide ja väikelaste ujumisring Ujumisrõõm alustas teisipäeval tegutsemist ka Räpinas.

Räpina valla avalike suhete spetsialisti Vaike Tammese sõnul sai treener Anu Kolk kutse Räpinasse beebisid ujutama vallavanem Enel Liinilt.

Praegu on Räpinas avatud kaks gruppi. Noorim sulistaja on kahekuune ja vanim kaheaastane.

Treener põline põlvalane

Treener Anu Kolk on põline põlvakas, kes on – nagu ta ise ütleb – eri sajanditel Eesti eri paikades tööd teinud. Meedikuna on ta töötanud Põlva haiglas, Tallinna erahaiglas Fertilitas, eralasteaias Naba, mitmesugustes beebikoolides ja spordiklubides, koolis ja ujulates.

Küsimusele, mis ajendas titasid ujuma õpetama, vastas Kolk: «Sain emaks 25 aastat tagasi ja sellest ajast olen juhendanud beebide ja väikelaste liikumist. Pärast sündi on vesi beebidele kõige loomulikum keskkond. Nad naudivad vees olemist. Beebidel on sukeldumine tuttav ning seda oskust on võimalik treenida ja alles hoida.»

Noorim sulistaja on kahekuune ja vanim kaheaastane.

Vees viibimine mõjub vaimselt ja füüsiliselt rahustavalt ning lõõgastavalt. Vesi treenib, arendab ning karastab organismi. Kuna vees olek eeldab pidevat lihaskonna tööd, paraneb üldine treenitus. Vees pole liigeste raskust tunda, liigutusi on kerge teha, paraneb vastupidavus, liigutuste koordinatsioon ning tasakaal, laps õpib oma keha paremini kontrollima.

Vallavanem Enel Liini tõdemusel juhtuvad toredad asjad vahepeal iseenesest. «Kui hakkasime aastalõpu lusikapidu korraldama sellel aastal sündinud titadele, oli üllatus suur, sest lapsi oli peaaegu kuuskümmend! Korraks käis peast läbi mõte, et neile võiks midagi korraldada, aga mõtteks see jõuluaja kiiruses jäigi,» tunnistas vallavanem.

Ideest kiiresti tegudeni

«Hiljem, lusikapeo kohvilauas astus minu juurde aga tragi ema Merit, kes palus uurida, kas vanematel oleks võimalik koos lastega lasteaia basseini kasutada. Olin isegi natuke ehmunud, kui mõtlesin, kuidas nad väikesesse basseini mahuvad, aga võtsin siiski ühendust tuttava ujumisjuhendaja Anuga, kes oli samuti mõelnud võimalusele hakata Räpinas lapsi juhendama. Nii hakkaski mõte kiiresti teoks saama. Ka lasteaia pere oli väga vastutulelik ja leidis kiirelt vabad ajad. Suur tänu kõigile abilistele ning mõnusaid ujumistunde!»

Esimesi ujujaid külastades olid nii titad kui emmed silmanähtavalt rahul. Emmed arvasid, et kui nüüd mõni haigus maha ei murra, tulevad nad järgmisel teisipäeval kindlasti uuesti.

Juhendaja nautis samuti tundi ja kiitis basseini mõõtmeid. Vähestes kohtades on just spetsiaalselt väikelaste ujuma õpetamiseks ehitatud basseinid, kus emmedel või instruktoritel poleks vesi vaid poolde säärde. Samas pole bassein pisikestele ka liiga sügav – kaheaastased saavad vabalt jalad põhjas seista nii, et lõug veest välja jääb. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles