Saatses mälestatakse homme märtreid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Saatse pühade märtrite hauad
Saatse pühade märtrite hauad Foto: Erakogu

Saatse kirikus on homme kohalike märtrite mälestuspäev, andis teada Saatse koguduse ülempreester Isa Andreas. Eelkõige meenutatakse Isa Vassilit.

Preestermärter Vassili sündis 30. jaanuaril 1870 Pihkvamaal. Tema isa oli õigeusu preester, preestriteks said ka Vassili vennad. Lõpetanud vaimuliku seminari, abiellus ta Maria Bellavinaga. Neile sündis seitse tütart ja poeg. Isa Vassili Solovski määrati teenima Saatse püha Paraskeva kogudust.

Isa Vassili tõi külla huvi hariduse vastu. Tema kodus oli suur raamatukogu, mida said kasutada nii külaelanikud kui kohalik kool, mis avati tema teenimise ajal. Isa Vassilit austati tema tähelepanelikkuse, aususe ja viisaka käitumise pärast.

Ühel talveööl viisid nõukogude võimu käsilased 25 aastat Saatse kogudust teeninud isa Vassili pere juurest minema. Teda hoiti Petseris vangis koos teiste punaterrori ohvritega. Eesti vägede Setumaale lähenedes otsustasid kommunistid kõige lihtsamal viisil vabaneda oma «klassivaenlastest». Isa Vassili lasti Petseri raudteejaama lähedal kohut pidamata maha 12. jaanuarail 1919, süüks vaid see, et ta oli kiriku teener.

Perele tema surmast ei teatatud, lesk leidis surnukeha tänu headele inimestele ja nii sai mees maetud Saatse kalmistule pisitütre juurde.

1941. aastal lasid kommunistid isa Vassili haua õhku. Raskustest hoolimata taastasid isa Vassili omaksed haua, mis on 2004. aastast palverännaku sihtkoht. Püha Vassili on ka Eesti laste ja noorte pühak. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles