Maailma laste haikukonkurss ootab eestikeelseid luuletusi

BNS
Copy
Haiku on kolmerealine luuletus, kus 17 silpi jagunevad 5-7-5-skeemi järgi.
Haiku on kolmerealine luuletus, kus 17 silpi jagunevad 5-7-5-skeemi järgi. Foto: Jaapani kultuuri koda

Eesti lapsed on juba kolmandat korda oodatud osalema maailma laste haikukonkursil – ja seda eestikeelsete luuletustega.

Sedapuhku 16. korda toimuvat konkurssi korraldab Japan Airlinesi sihtasutus (JAL Foundation). Eestis viib üritust läbi jaapani kultuuri koda. Sel aastal toimuvate Tōkyō olümpiamängude puhul on tänavuse haikukonkursi teema "Sport".

Üks laps saab esitada ühe haiku kas välja prinditult või käsikirjas. Osaleja ei tohi selle aasta 29. veebruaril olla vanem 15-aastane. Haikuga peab kaasnema samale lehele käsitsi joonistatud või muus tehnikas käsitsi valmistatud pilt – töö esitatakse A4-formaadis paberil. Töö tagaküljele tuleb aga liimida täidetud osalusvorm

Töid saab saata kuni 29. veebruarini MTÜ-le Jaapani Kultuuri Koda, mis asub Tallinnas Suur-Karja 14. Märgusõnaks tuleb kirjutada HAIKU.

Täpsemat infot konkursi kohta ja osalusvormi faili leiab koja koduleheküljelt aadressil www.jaapanikoda.ee/haikukonkurss

Haiku on kirjeldav lühiluuletus, mis talletab ühte hetke luuletaja elust. Värsiread peatavad ühe hetke ajas, jättes ruumi kujutlusvõimele. Iga sõna sulandub sujuvalt ühte järgmisega, viies lugeja pelgalt kolme reaga esilemanatud luuleilma.

Haiku on oma olemuselt mõtisklev, selles on olulisel kohal loodus, värvid, aastaajad, silmatorkavad vastandused ja üllatusmoment. Haiku on kujunenud sügavat loodusetunnetust väljendavaks luulevormiks, mis hõlmab ühtlasi ka inimest.

Haiku vorm on väga lihtne. Traditsiooniliselt on tegemist 3-realise luuletusega, kus 17 silpi jagunevad 5-7-5-skeemi järgi. Nõnda on värsivormiks lühike-pikk-lühike ja seda järgides võib haikusid kirjutada iga inimene. Veel üheks haiku omapäraks on riimi puudumine. Osa luuletajaid kasutab rohkem või vähem silpe kui traditsioonilised 17 ning senikaua, kuni luuletus järgib vormi lühike-pikk-lühike, on tegemist ikkagi haikuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles