Valga pereisa surmanud nooruki kaitsja taotleb noormehe õigeksmõistmist (14)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Tartu maakohus mõistis Valga pereisa ühe löögiga surma saatnud Aleks Simanise (keskel mustas jopes) mullu kuueks aastaks vangi.
Tartu maakohus mõistis Valga pereisa ühe löögiga surma saatnud Aleks Simanise (keskel mustas jopes) mullu kuueks aastaks vangi. Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

Valgas mõisteti mullu oktoobris kuueks aastaks vangi Aleks Simanis, kes Valgas Voorimehe pubi ees surmas ühe rusikalöögiga kohaliku pereisa. Simanise kaitsja palub apellatsioonis maakohtu otsus tühistada ning Simanis õigeks mõista.

Apellatsiooni arutati  teisipäeval peetud kohtuistungil Tartus, kus kohal oli ka Simanis ise. Traagiline juhtum ise leidis aset 2018. aasta 23. novembri öösel vastu 24. novembrit, kui Valgas Voorimehe pubi ees toona 17-aastane edukas noor poksija Aleks Simanis lõi rusikaga 37-aastast pereisa Kristjanit, kes kaotas löögi tagajärjel teadvuse ja suri paar päeva hiljem haiglas.

Aleks Simanise kaitsja vandeadvokaat Mihkel Gaver palub Tartu ringkonnakohtule esitatud apellatsioonis tühistada Tartu maakohtu Valga kohtumaja kohtuotsuse Simanise süüdimõistmises ning teha uus otsus, millega mõista Simanis õigeks.

Kui kohus ei rahulda eelnevat taotlust, palub Gaver vähendada Simanisele mõistetud karistust ja määrata see kandmisele tingimisi. Lisaks palub kaitsja tühistada Valga kohtumaja otsuse tsiviilhagi rahuldamise osas ja teha uus otsus, millega jätta hagi rahuldamata. Kui kohus ei rahulda eelnevat taotlust, palub kaitsja tühistada otsuse osaliselt tsiviilhagi rahuldamise osas ja teha uus otsus, millega jätta mittevaralise kahju hüvitamise nõue rahuldamata ja vähendada väljamõistetud varalise kahju hüvitist 500 euro osas. Ühtlasi palub kaitsja tühistada Valga kohtumaja otsus osas, kus Aleks Simaniselt mõisteti välja menetluskulud.

Ringkonnakohtule esitas apellatsiooni ka Simanise ema esindaja advokaat Kaisa Lumiste, kes palub selles tühistada kohtuotsus, millega rahuldati kannatanu tsiviilhagi ja mõisteti Aleks Simaniselt ja tema emalt solidaarselt välja varaline ja mittevaraline kahjuhüvitis ning viivised. Esindaja palub teha uus otsus, millega jätta tsiviilhagi tsiviilkostja osas rahuldamata.

Kui kohus ei rahulda eelnevat taotlust, palub esindaja tühistada otsus tsiviilhagi rahuldamise osas osaliselt ja teha uus otsus, millega jätta mittevaralise kahju hüvitamise nõue rahuldamata ja vähendada väljamõistetud 500eurost varalise kahju hüvitist.

Ringkonnakohus andis teada, et otsus tuleb praeguse seisuga hiljemalt 13. märtsil 2020.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles