OTEPÄÄ ⟩ Koalitsioonipartner ootab vallavanemalt riigimehelikku käitumist ehk enda taandamist

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Pilt Otepää vallavolikogus on tehtud 2017. aasta oktoobris, kui toimus volikogu esimene istung pärast valimisi ning valiti volikogu esimeest ja aseesimeest. Pildil (vasakult) Irja Sõnum, Jaanus Barkala, Jaanus Raidal ja Kaido Tamberg.
Pilt Otepää vallavolikogus on tehtud 2017. aasta oktoobris, kui toimus volikogu esimene istung pärast valimisi ning valiti volikogu esimeest ja aseesimeest. Pildil (vasakult) Irja Sõnum, Jaanus Barkala, Jaanus Raidal ja Kaido Tamberg. Foto: Arvo Meeks

Eile koosolekut pidanud Keskerakonna Otepää osakonna juhatus otsustas toetada talvepealinnas koalitsiooni püsimist ning ootab vallavanem Kaido Tambergilt riigimehelikku käitumist ehk enda taandamist.

«Osakonna otsus ühtib ka minu isikliku arvamusega,» ütles Otepää vallavolikogu liige Irja Sõnum (Keskerakond) pärast eilset koosolekut.

«Koalitsioon peaks püsima jääma, aga selle tugevus sõltub sellest, kui riigimehelikult vallavanem ise käitub,» sõnas teine keskerakondlasest volikogu liige Mare Raid.

Päev varem kogunes Otepää võimuliit, kuhu kuuluvad valimisliit Ühinenud Kogukonnad ja Keskerakond, et tekkinud erakorralist olukorda arutada.

Vallavolikogu esimees Jaanus Barkala (Ühinenud Kogukonnad) ütles valla pressiteate vahendusel, et senine koalitsioon jätkab kindlasti valitsemist. «Vallavanem Kaido Tamberg esitas meile avalduse sooviga jätkata vallavanema ametis ning teatas, et on valmis ise tagasi astuma juhul, kui talle peaks esitatama süüdistus,» sõnas Barkala.

«Koalitsiooni valdav enamus otsustas, et vallavanema ettepanek on vastuvõetav ning ta võib jätkata vallavanemana tööd kuni süüdistuse esitamiseni või kahtlustuste äralangemiseni,» lisas Barkala. «Meil on hetkel pooleli mitmesugused projektid, mis kõik vajavad lõpuleviimist. Oleme senise kahe aasta jooksul üles ehitanud poliitiliselt stabiilset keskkonda, tänu millele on vallavalitsus tervikuna saanud korralikult tööd teha ning seda stabiilsust me pelgalt esialgsete kahtlustuste tõttu lõhkuda ei soovi.»

Barkala ütles Lõuna-Eesti Postimehele, et pressiteatele lisaks ei ole tal praegu midagi täiendavat kommenteerida. «Valla stabiilsus ja projektide jätkumine on väga oluline. Uute asjaolude ilmnemisel anname kindlasti avalikkusele täiendavat informatsiooni,» lisas ta. 

Kuigi Ühinenud Kogukonnad andis nädalavahetusel pressiteate vahendusel teada, et soovib vallavanem Kaido Tambergi jätkamist, on Lõuna-Eesti Postimehele teadaolevalt ses asjas tekkinud valimisliidus erinevad arvamused.

Tänavu 14. jaanuaril pidas keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo kuriteos kahtlustatavatena kinni Otepää vallavanema Kaido Tambergi ja abivallavanema Kajar Lepiku ning veel kaks inimest. Politsei esitas kahtlustatavatele esialgsed kahtlustused omastamist käsitleva paragrahvi järgi. Ühele kahtlustatavale esitati kahtlustus ka usalduse kuritarvitamist käsitleva paragrahvi järgi.

Pärast kinnipidamisi teostati läbiotsimised kahtlustatavate töö- ja elukohtades ning nendega seotud äriühingutes. Kriminaalmenetluse käigus kontrollib politsei muuhulgas ühe kinnistu ja Sangaste lossi omandisuhetega seotud tehinguid ning kokkuleppeid.

Tamberg on öelnud, et prokuratuuri poolt talle töötakistusi tehtud ei ole. «Kui volikogu laseb mul edasi olla, siis võin olla. Prokuratuuri poolset tõkendit ei ole,» lisas vallavanem. Ta on kommenteerinud politsei esitatud esialgseid kahtlustusi nõnda, et temale tundusid need kummalised.

Mida arvavad teised volikogu liikmed?

2017. aasta kohalikel valimistel sai Kaido Tamberg valimisliidu Ühinenud Kogukonnad esinumbrina Otepää piirkonnas enim hääli. Sama aasta oktoobris toimunud vallavolikogu istungil valiti ta ühehäälselt Otepää vallavanemaks.

Eelmisel nädalal vallavanemaga seotud sündmuste taustal küsis Lõuna-Eesti Postimees eile meilitsi igalt Otepää volikogu liikmelt: «Kas ja miks teie toetate või ei toeta Kaido Tambergi jätkamist Otepää vallavanemana?». 17 volikogu liikmest on seni vastanud üheksa.

Rando Undrus (Ühinenud Kogukonnad): «Ma ei soovi esitatud küsimusele vastata.»

Kuldar Veere (Reformierakonna fraktsioon, opositsioon): «Ma ei toeta Tambergi jätkamist vallavanemana. Esitatud kahtlustused erinevates korruptsioonikuritegudes on piisavalt tõsised, mistõttu valla maine säästmiseks ootaks temalt riigimehelikku sammu ehk tagasiastumist. VL Ühinenud Kogukonnad võiks Tambergi toetamise asemel leida enda seast uue vallavanema.»

Karl Mõts (Ühinenud Kogukonnad): «Kahtluste pinnalt ei saa arvamust avaldada.»

Urmas Kuldmaa (Reformierakonna fraktsioon): «Mina ei toeta vallavanem Tambergi jätkamist. Vallavanema väide, et esitatud on ainult kahtlustus, mitte süüdistus, ei ole argument, miks ta peaks jätkama. Kuhu jääb riigimehelikus?! Usaldan antud kaasuses prokuratuuri ja avalikus sektoris ei pea asjad näima korrektsed, vaid peavadki olemagi korrektsed ja seadusega kooskõlas, et ei tekiks mingeid kahtlustusi.»

Raivo Nurmetu (valla kodulehe andmetel Ühinenud Kogukonnad): «Ei näe võimalust toetada Kaido Tambergi jätkamist vallavanemana. Lisaks keskkriminaalpolitsei poolt esitatud kahtlustusele on Kaido Tamberg enam kui kaks aastat juhtinud Otepää valda ning selle aja jooksul on toimunud palju hämaraid ja küsitavaid tehinguid. Loodan, et peatselt annab uurimine vastuse ka nendele küsimustele.»

Jorma Riivald (Ühinenud Kogukonnad): «Jah, 2017. aastal valis Otepää vallavolikogu ühehäälselt vallavanemaks Kaido Tambergi. Mul ei ole hetkel etteheiteid vallavanema tööle, mis puudutab Otepää valla juhtimist. Otepää vald liigub jõudsalt edasi ja on pidevas arengus. Töös on mitmeid suuri projekte ja arendusi, mis on tähtsad meie valla arengule.

20. jaanuaril kogunes Otepää vallavolikogu koalitsioon, kuhu kuuluvad valimisliit Ühinenud Kogukonnad ja Keskerakond, et tekkinud erakorralist olukorda arutada. Leidsime, et kuna vallavanemale on esitatud kahtlustus, mitte süüdistus, ja tal ei ole antud ametis töötegemise ja liikumisvabaduse keeldu ametivõimude poolt kohandatud, siis koalitsiooni valdav enamus otsustas, et vallavanem Kaido Tambergi ettepanek ametis jätkata on vastuvõetav, ning ta võib jätkata vallavanemana tööd. Kui aga peaks muutuma kahtlustus süüdistuseks, siis astub Kaido Tamberg koheselt vallavanema kohalt tagasi. See on ka minu kindel seisukoht.

Lähtume õigusriigi põhimõtetest. Leian, et otsuse selles osas (süüdi või mitte) peaks langetama kohus. Kohtuvõim on sõltumatu, meedia kaudu avalikustatud informatsiooni põhjal inimest süüdi mõista oleks ennatlik. Vastasel juhul tekib mul küsimus, et milleks meile kohtuinstitutsioonid.»

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles