Galerii ja videod ⟩ Valgas selgusid muuseumiauhindade saajad

Copy

Valga raudteejaamas leidsid täna omanikud Eesti muuseumide kõrgeimad auhinnad -muuseumirotid.

Videointervjuu kultuuriminister Tõnis Lukasega: 

Vaata videointervjuud Maantemuuseumi juhi Kadri Valneriga:

1. AASTA PÜSINÄITUS 2019

Kadri Klementi, Katrin Koov, Kaire Nõmm - Eesti Arhitektuurimuuseum "Uuri ruumi!"

Arhitektuurikooli eestvedajate Kaire Nõmme, Katrin Koovi ja Kadri Klementi loodud maailm Arhitektuurimuuseumi võlvitud keldrisaalis on salapärane, peegelduv, pehme ja pesaline, avades arhitektuuri tegemise erinevaid tahke alates ideest ja materjalidest kuni reaalse ruumielamuse sünnini.

2. AASTA AJUTINE NÄITUS 2019

Joanna Hoffmann, Hanna-Liis Kont ja Annegret Kriisa - Tartu Kunstimuuseum "Pallas 100. Kunstikool ja kultus" ja kõrvalprojekt "Pallaslased Eesti kodudest"

Näitusega tähistab Tartmus Eesti esimese kõrgemat kunstiharidust pakkuva kooli 100. sünnipäeva.

3. AASTA MUUSEUMIKOGU ARENDAJA 2019

Tiina Kivits ja Reele Kuuse - Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseum "Meie keiser, kes sa oled kaugel!"

Nõukogude aja lõpuperioodil, 1987. aastal avatud Palamuse Koolmuuseum oli oma aja nägu. Projekti käigus hangiti ja restaureeriti 1874. aastal valminud hoone ajastukohaseks sisustamiseks üle 100 eseme, mis annavad muuseumis edasi oma ajastu hõngu.

4. AASTA KONSERVEERIMISTÖÖ 2019

Isabel Aaso Zahradnikova ja Aleš Zahradnik - SA Eesti Kunstimuuseum "Maie Männiku skulptuuride pikaajaline restaureerimine näituse jaoks KUMUs."

Eesmärgiks oli anda eesti rahvale tagasi nimeka väliseesti skulptori looming.

5. AASTA KOGUKONNASÕBER 2019

Kristi Paatsi, Tuuli Silber, Laura Jamsja, Triin Siiner, Reti Meema - Tallinna Linnamuuseum "Kalamaja muuseumi ettevalmistamise protsess"

Tallinna Linnamuuseum alustas protsessi, et luua Eesti esimene kogukonnamuuseum. Tööd algasid juba 2018. aastal. Tegu on eeskujuliku muuseumi ja kogukonna koostööd näitava projektiga. See on iseäralik muuseum, mis on loodud esimesest hetkest koostöös kohalike inimestega. Küsitluste, mõttetalgute, intervjuude, kunstiprojektide ja näituste kaudu on Kalamaja muuseum elus ning kogukonnale oluline juba enne avamist. Muuseum avatakse 2020. aastal.

6. AASTA MUUSEUMIHARIDUSE EDENDAJA 2019

Sireli Uusmaa, Aive Peil, Sander Jürisson - Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu "Vabamu pere e-giid"

Okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu püsinäitust täiendab peredele suunatud e-giidi lahendus ja tegevusleht, mis ühes ekspositsiooni läbivate tegevuskohtadega moodustab Eesti lähimineviku keerukaid teemasid avava terviku. Eesti, inglise, saksa, soome ja vene keeles kättesaadav peretasand kõneleb noortele külastajatele mh inimpahede kõige hullematest ilmingutest, kuid eelkõige sellest, et mõeldatuleb oma peaga. Nii nagu vabadele inimestele kohane.

7. AASTA TEADUSTRÜKIS 2019

Mai Levin - SA Eesti Kunstimuuseum "Johann Köler" Raamat sisaldab põhjalikku artiklit Johann Köleri elu- ja loometeest ja kunstniku praegu teadaolevate teoste illustreeritud kataloogi, mille koostamisel on autor kaasanud arvukalt publitseerimata arhiivmaterjale.

8. AASTA TEADUSÜRITUS 2019

Piret Hiie-Kivi - SA Saaremaa Muuseum Konverents "MÄSSU KAUDU VABASSE RIIKI: 100 aastat 1919. aasta Saaremaa mässust"

1919. aasta mäss Muhu-ja Saaremaal on traagiline ja vastuoluline sündmus Eesti Vabadussõja ajaloos ning täielikult sellele pühendatud ajalookonverents oli esimene iseseisvuse taastanud Eesti Vabariigis.

Kuressaare Teatri hoones toimunud konverentsi eesmärk oli asetada 1919. aasta sündmused laiema rahvahulga jaoks uude valgusesse. Konverentsist võttis osa ligi 160 inimest ning 100 aasta tagused sündmused viisid kohati tuliste diskussioonideni esinejate ja publiku vahel, sest esivanemate saatus seoses mässuga tekitab kohalikes endiselt tugevaid emotsioone. Lisaks konverentsile avati teatrimajas samanimeline näitus (kuraator Piret Hiie-Kivi, teostus STEAM Exhibitions OÜ), ajalehes Saarte Hääl avaldati mässu ajaloost kuueosaline artiklisari.

9. AASTA ERIAUHIND 2019

Hellar Lill, Patrick Rang, Anu Viltrop, Siim Õismaa, Margus Kasterpalu, Toomas Kiho, Tiit Pruuli, Jaanus Rohumaa - Eesti Sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum "Soomusrong nr 7 "Wabadus""

Soomusrong nr. 7 „Wabadus“ ehitati tähistamaks Eesti Vabariigi juubeliperioodi japakkumaks Eesti elanikele huvitavat näitust ja harivat programmi Vabadussõja, EestiVabariigi loomise ja soomusrongide teemadel. Rändnäitus jõudis Eestis kõikjale, kuhuraudtee ulatub, samuti Võidupüha raames Lätti.Soomusrong pakkus muuseumielamust 100000 inimesele. Teist sellesarnast nutikatmuuseumiarenduslikku üleriigilist koostööprojekti pole Eestis olnud.

10. AASTA MUUSEUMIARENDUS 2019

Kaire Tooming - SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid "Haapsalu linnuse rekonstrueerimine"

Haapsalu piiskopilinnuse pealinnuse arendustööd on toonud Eesti muuseumimaastikule nii külastajasõbraliku kaasaegse muuseumi kui ka põneva arhitektuuriga hoone, kus 13. sajandi keskpaigast pärinevad linnuse varemed ja kaasaegne arhitektuur teineteist täiendavad. Muuseum tutvustab keskaegse väikeriigi, Saare-Lääne piiskopkonna lugu. Tegemist on ühe ligipääsetavama linnusega Eestis!

ETTEVÕTLUSE ARENDAMISE SIHTASUTUSE (EAS) ERIAUHIND "ROTILÕKS"

Eesti Lennundusmuuseum ja Mati Meos, kes meelitavad igal aastal lennupäevadele hulga turiste, viimasel aastal oli külastajaid 15 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles