Elurikkuse Erakonna uueks peaministrikandidaadiks valiti Võru Instituudi direktor

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Rainer Kuuba üldkogul kõnelemas.
Rainer Kuuba üldkogul kõnelemas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Elurikkuse Erakond (ERE) pidas laupäeval Tartu Loodusmajas korralist üldkogu, kus uueks peaministrikandidaadiks valiti Rainer Kuuba. Erakonna liikmed andsid ka nõusoleku kutsuda läbirääkimistele Eestimaa Rohelised ja Vabaerakond, et arutada koostöövõimalusi ning kaardistada ühisosa.

Peaministrikandidaadiks valitud ERE asutajaliige Rainer Kuuba on maastikuökoloog ja metsandustegelane, Võru Instituudi direktor. «Valimiste eel oli meie peaministrikandidaadiks Mihkel Kangur, kes sai oma ülesandega suurepäraselt hakkama ning temale järgnes Helen Orav-Kotta, kes tegi samuti head tööd. Mind ootavad ees suured kingad ja ma annan endast parima, et eelkäijate tasemel oma rolli täita,» ütles Kuuba.

ERE-l ei ole tavaliste parteide moodi juhatuse esimeest, kes üldiselt on automaatselt ka peaministrikandidaat. Seepärast valitakse iga 6 kuu tagant uus inimene, kes ei tohi olla ametis kaks ametiaega järjest. Erakond valis ka uue juhatuse, mille ametisolemise ajaks on üks aasta. Esimesest koosseisust jätkavad Lauri Tõnspoeg ja Heli Piisang. Uuteks juhatuse liikmeteks on Airi Hallik-Konnula, Lauri Klein ja Siiri Tiivits-Puttonen.

«See esimene aasta oli tõeline rock´n´roll,» võttis Lauri Tõnspoeg erakonna alguse kokku. Kuna liikmed andsid mandaadi alustada koostöökõnelusi teiste erakondadega, mis võivad viia ka ühinemisteni, siis see aasta tõotab asjaosaliste sõnul tulla sama huvitav.

«Poliitiline olukord võib meie riigis tunduda üsna kurb, kuid täna ma nägin paljude meie liikmete silmis sära ja tegutsemistahet, et liiguksime ikka edasi Nutika Maheriigi poole. Selleks me ju kokku tulime ja seda asja me peame ka edasi ajama. Mida rohkem inimesi Nutika Maheriigi eesmärgi taha koondub, seda kiiremini saame oma riigi õigesse suunda pöörata ning oma lastele siin elamisväärse tuleviku kindlustada.

Kui on erakondi, kes sellele eesmärgile alla kirjutavad, siis loomulikult peame leidma mooduse, kuidas seda koos teha ja kui vaja, siis tuleb ka ühineda. Kui eesmärk on Nutikas Maheriik Eesti, kus inimesed ajavad oma asju nutikalt ning elavad loodusega harmoonias, siis erakond on selle saavutamiseks vaid üks vahend, üks tööriist.

Ees ootavad rasked ajad terve maailma jaoks. Kliimaprobleemide eitajad võiks vaadata õue ning mõelda, kas see meenutab meie tavalist jaanuari. Me peame leidma parimad lahendused oma laste tuleviku kindlustamiseks ja me peame seda tegema ühiselt. Siin ei saa olla mingit «minu erakond ja sinu erakond» juttu või et meie erakond on parem kui teie oma. Meil on vähe aega, me peame koostööd tegema, sest valitsev klann ei suuda isegi probleeme tunnistada. Nad ehitavad rahumeeli railbaltikaid ja neljarealisi teid, raiuvad meie metsad lagedaks, lasevad mullad mürgitada. Seda kõike siis, kui meid ootavad ees tormid, põuad, üleujutused ja majanduse allakäik,» rääkis Lauri Tõnspoeg.

«Riigikogu valimistele minemiseks on tõesti erakonda vaja,» ütles Rainer Kuuba. «Järgmised on KOV valimised ja seal saab teha ka valimisliite, seetõttu mingit otsest põhjust liitumistega kiirustamiseks ei ole. Tähtis on teha poliitikat mingi eesmärgi nimel ning Nutika Maheriigi nimel tasub pingutada ja erimeelsused pisiasjades kõrvale jätta.»

Ka senine juhatuse liige, ERE kõneisik Artur Talvik oli kõneluste osas mõõdukalt optimistlik: «Läbirääkimised annavad meile võimaluse oma seisukohti selgemalt sõnastada, meid erakonnana tugevamaks muuta ka juhul, kui mingit ühinemist ei tulegi,» tõdes Talvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles