Mängime niikaua, kuni jaksame!

Kristina Traks
Copy
Ettevõtmise üks eestvedajaid oli Mooste rahvamuusikakooli direktor Krista Sild­oja (paremal).
Ettevõtmise üks eestvedajaid oli Mooste rahvamuusikakooli direktor Krista Sild­oja (paremal). Foto: Kristina Traks

Laupäeval kihab Põlvamaal asuvas Mooste folgikojas elu juba keskpäevast peale. Pillid seatakse häälde ja läheb lahti harjutamine suureks õhtuseks ühismänguks nimega Mooste Jaanuarijämm. Näha võib nii tüüpilisi rahvapille kui instrumente, mida otseselt rahvamuusikaga ei seostagi.

Jaanuarijämmi üks eestvedajaid ja Mooste rahvamuusikakooli direktor Krista Sildoja sõnab, et koosmängimise idee ongi panna kokku mängima võimalikult palju erinevaid pille. «Rahvamuusikat ei pea mängima vaid rahvapilliga, vaid ühismängu saab liita ka nii-öelda klassikalisi instrumente,» ütleb ta. «Muidugi on see väljakutse ja eks me pea enamasti valima kuldse kesktee ehk G-duuri.»

Moostesse on kokku tulnud 140 mängijat Tallinnast Sõrve sääreni ja igas vanuses. Kõige noorem osaleja on üheksa-aastane Bert Laak Raplast, kes mängib lõõtspilli. «Meil ei ole otseselt alam- ega ülempiiri – kõik, kes tunnevad, et tahavad niimoodi koos mängida, olid oodatud,» sõnab Sild­oja. «On pillimeeste punte, aga ka lapsi koos õpetajatega ning üksikmängijaid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles