Presidendi teenetemärke jagub ka lõunaeestlastele

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Valgetähe teenetemärgi 4. ja 5. klass ja Valgetähe medal
Valgetähe teenetemärgi 4. ja 5. klass ja Valgetähe medal Foto: Presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaid annab Eesti Vabariigi aastapäeva eel riigi teenetemärgid tänuks 114 inimesele, kelle pühendumus oma tööle ja kogukonnale on muutnud Eesti elu paremaks. Tunnustatute seas on ka Valga-, Võru- ja Põlvamaa inimesi.

Ülle Juht saab Valgetähe 4. klassi teemetemärgi kui kohaliku elu edendaja Valgamaal. Igapäevaselt on ta Valga kultuuri- ja huvialakeskuse direktor. Ülle Juhi eestvedamisel on Valgamaal korraldatud hulk silmapaistvaid kultuuriüritusi. Näiteks on ta aluse pannud Valga suvisele suursündmusele Jõekääru kontserdile. Tema tegevus on kaasa aidanud ka sellele, et Valgast on saanud arvestatav tegija Eesti laadamaastikul.

Hiljuti valiti Juht aga Keskerakonna volikogu haridus- ja kultuurikomisjoni ning Keskerakonna õpetajate kogu ühisel koosolekul komisjoni esimeheks.

Sama aumärgi saab ka Toomas Liiva, kes töötab Lõuna ringkonnaprokuratuuris vanemprokurörina. Tema põhiline tööpiirkond on Valgamaa. Aastal 2011 valiti Liiva heade töötulemuste eest raskete isikuvastaste kuritegude lahendamisel Eesti aasta prokuröriks.

Praegune Sillamäe linnavalitsuse hariduse ja kultuuriosakonna juhataja Anneli Rants saab Valgetähe 4. klassi teenetemärgi kui keelekümbluse edendaja. Rants on aastaid juhtinud ka Valga hariduselu. Suuresti tema eestvedamisel viidi mõne aasta eest linnas läbi koolireform, mille käigus loodi linna klassikaline gümnaasium ja ühtlasi moodustus Eesti üks suurimaid põhikoole.

Valgetähe 4. klassi teenetemärgi saab ka Põlvamaal elav Kuldar Leis. Ta on endine Hoiupanga regioonijuht, tuntud kui Ösel Foodsi ja Premia Foodsi endine juht, samuti kui Eesti esimese sertifitseeritud passiivmaja rajaja. Praegugi on ta seotud mitme ettevõttega. Leis on olnud ka Põlva valla volikogu esimees. Praegugi on ta volikogu liige. Viimastel aastatel on Kuldar Leis olnud Kagu-Eesti ettevõtlusvaldkonna nõustaja.

Sama aumärgi saab ka Antslast pärit Vahur-Üllar Kersna – teleajakirjanik, kellel elupaik ka Võrus.

Valgetähe 5. klassi teenetemärgi saab orienteerumisspordi edendaja Nikolai Järveoja. Ta on Põlvamaa orienteerumisklubi Kobras eestvedaja ja kohaliku orienteerumiselu kirglik hing.

Samuti saab Valgetähe 5. klassi teenetemärgi Ahto Raudoja, kes  on setu kultuuri edendaja. 2010 valisid setod ta ülembsootskaks.

Taastades Setomaal Hilana külas vana seto talu, puutus Raudoja kokku seto arhitektuuriga. Maaülikoolis kaitses ta rahvakultuuri keskuse kodulehe andmetel magistritöö «Setomaa traditsioonilise hoonestuse uurimise metoodika ja katseinventuur».

Tema ülikooli ajal loodud OÜ Katusõkatja tegeleb katuselaastude valmistamise ja paigalduse ning vanade puithoonete taastamisega. Olulisemad objektid on olnud näiteks Eesti vabaõhumuuseumis ja Seto talumuuseumis.

Viimased aastad on Raudoja töötanud ka SA Seto Instituut tegevjuhina.

Sama autasu saajate hulgas olev, luuletajanime Contra all tuntud Margus Konnula on  veetnud suurema osa enda elust Võrumaal Urvastes.

Ta on töötanud 1994. aastal lühiajaliselt inglise keele õpetajana Kuldre koolis, seejärel postiljonina Urvastes. Pärast seda sai temast vabakutseline kirjanik ja stsenarist. Viimasel ajal tegutseb ta ka Eesti-Läti kultuurisidemete arendajana ja tõlkijana. Samuti on Contra kirglik spordimees.

Samasuguse teenetemärgi saab ka Otepäält tuule tiibadesse saanud laulja Marju Länik, kes on korraldanud sealset kultuurielu.

Eesti Punase Risti 5. klassi teenetemärgi saavad aga teiste seas tublid Lõuna-Eesti vereandjad Gunnar Pae ja Aivo Poolak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles