Maarius Suviste: pealinnast miljonilinn?

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Maarius Suviste.
Maarius Suviste. Foto: Arvo Meeks

Tänases lehes käib Valgamaal asuva Tammuri talu peremees Erki Saar välja idee «Tallinn miljon». Teisisõnu: teeme pealinnast miljonilinna. Et maarahvas koligu suures osas sinna, miks mitte mööndustega ka kaugelt tulijad, elanike arv kasvaks ning tulu tõuseks paljudele.

Maalt vaadates on pealinnas oluliselt suuremad palgad, misläbi suureneks ka riigi maksutulu. Majandus lööks veelgi rohkem õitsele. Suured kontsernid tuleksid ehk üha rohkem Tallinnasse, pealinna lennujaamast saaks tõeline sõlmpunkt arvestatava klientuuriga, elu areneb igas suunas. Ja võib-olla jõuab sealne edu ka pealinnast väljapoole.

Säärase mõtteni viis Saare riigi regionaalpoliitika, mida tema hinnangul kohati polegi või mis tundub vähemalt veider. Milleks investeerida miljoneid tühjaks jäänud kohtadesse? Miks matta raha asfalteeritud kergliiklusteedesse, mis viivad küladesse, kust viimane memm on lahkunud jäädavalt? Või miks on piiri äärde rajatud suur raudteejaam – kunagiste paremate aegade ootamiseks?

Tallinn-poole-suuremaks-üleskutse maamehe suust tundub esialgu üllatavana. Sest on ju räägitud nii- ja naapidi, et tulge linnast maale, korraldatakse maal elamise päeva, ja rahvast tuleb ka. Päriselt ära. Maale.

Ehk hakkab kellelgi veel nii-öelda lambike peas põlema. Põhjust selleks oleks ju küll ja küll.

Tammuri peremees on elanud varem Tallinnas ja nüüd pikemat aega Otepää vallas ning tunneb nii linna- kui maaelu eri tahke. Tema üleskutse, nagu mõni lehekülg edasi lugeda saab, on mõtestatud ja argumenteeritud ning seeläbi ehk ka palju mõjusam kui ammuse Tallinna linnapea Jüri Mõisa hõikamine, et tulge kõik Tallinnasse – kes veel mäletab või kellele ähmaselt kusagilt meenub.

Ega kätt ette panna saa, kui tahetakse Tallinnasse minna. Nagu ka taluperemees ütleb: ei ole ju mõtet vastu punnida, kui elu koondub niikuinii pealinna. Et milleks teha takistusi – pigem soodustada, kiirendada.

Aga kas siis maa jääks tühjaks? Ei, kindlasti mitte. Need, kes väga tahavad, olid, on ja jäävad. Jääb ka Tammuri peremees ise. Ja need maainimesed oleksid tõelised kangelased, kes oleks õhku visatud ideena väärt maalejääjate palka või maksuvabastust.

Maamehel oleks hea meel, kui idee «Tallinn miljon» jõuaks suuremale arutelulauale, nendeni, kes otsustavad. Ehk hakkab kellelgi veel nii-öelda lambike peas põlema. Põhjust selleks oleks ju küll ja küll.

Ehk teeks linnas elamise päeva? Maalased appi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles