Enne tulude deklareerimist tasub üle vaadata oma sissetulekud

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi räägib pressikonverentsil, mida tuleb tänavu tulude deklareerimisel tähele panna ja mis on peamised uuendused.
Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi räägib pressikonverentsil, mida tuleb tänavu tulude deklareerimisel tähele panna ja mis on peamised uuendused. Foto: Tairo Lutter

Maksu- ja tolliamet (MTA) soovitab enne tuludeklareerimise perioodi algust üle kontrollida oma eelmise aasta maksuvaba tulu kasutuse. Seda saab kõige paremini teha e-MTAs, valides menüüst «Registrid ja päringud» ning sealt «Minu sissetulekud».

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul tasub oma maksuvaba tulu kasutus üle vaadata juba seetõttu, et äkki ei peagi tuludeklaratsiooni esitama. «Tuludeklaratsiooni ei pea esitama need, kelle saadud tulu ei ületa kokku 6000 eurot aastas. Samuti need, kes aasta jooksul kasutasid maksuvaba tulu ettenähtud määras ja kellel ei ole muid tulusid, mida deklareerida ega kulusid, mida saab maha arvata.»

Kui inimesel deklareerimise kohustust ei ole, kuid ta soovib kasutada maksusoodustust – ta on näiteks tasunud koolituste eest või maksnud eluasemelaenu intresse –, tuleb tuludeklaratsioon esitada. «MTAle edastatud maksusoodustuste andmetega saavad kliendid tutvuda alates tuludeklaratsiooni esitamise algusest,» rõhutas Liivamägi.

Eluasemelaenu intresse, koolituskulusid, kingitusi ja annetusi võib kokku tulust maha arvata kuni 1200 euro ulatuses. Mahaarvamised ei saa ületada 50% inimese sama maksustamisperioodi Eestis maksustatavat tulu.

Logides e-MTAsse, tasub lisaks tähele panna, et uuenenud on sisenemise vaade ja kui inimene ei ole uude e-MTAsse varem sisse loginud, tuleb tal üle vaadata oma kontaktandmed.

Tuludeklaratsioonide esitamine algab 15. veebruaril ja esitamise tähtpäev on 30. aprill, esimesed enammakstud tulumaksu tagastused tehakse 26. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles