Klaveripäevad ühendavad kaks festivali

Tiit Loim
, reporter
Copy
Valga muusikakooli direktor Tiia Parmo (paremal) ja klaveriõpetaja Lenel Rand uhke teose ees, mille lõid klaveripäevade tarbeks Valga Jaanikese kooli lapsed.
Valga muusikakooli direktor Tiia Parmo (paremal) ja klaveriõpetaja Lenel Rand uhke teose ees, mille lõid klaveripäevade tarbeks Valga Jaanikese kooli lapsed. Foto: Tiit Loim

Valga ja Valka hingavad nädala jooksul klaverirütmis. Esimest korda korraldatavad klaveripäevad ühendavad endas 19. rahvusvahelise klaveriansamblite festivali ja festivali «Ühe pilli lugu» ning toovad esinema üle saja muusiku.

Valga-Valka klaveripäevad kestavad 7.–15. veebruarini. Festival «Ühe pilli lugu» saab teoks neljandat korda. Varem on need keskendunud tšellole, löökpillidele ja puhkpillidele. Valga muusikakooli direktor Tiia Parmo rõhutas, et varem pole kaks festivali niiviisi kokku saanud.

Palju esinejaid Lätist

Päevade kunstiline juht, Valga muusikakooli klaveriõpetaja Lenel Rand lausus, et sellel aastal on eriliselt palju esinejaid Lätist. Naaberriigist on esindatud Riia, Val­miera, Mārupe, Alūksne, Valka, Salacgrīva ja Limbaži muusikud. «Seitse Läti kooli esineb laupäevasel klaveriansamblite festivalil. Vahepeal oli vaiksem seis. Muidu oli Valka ja võib-olla üks kool veel,» lausus Rand. Lisaks esinevad väljaspool ansamblifestivali kava Cēsise muusikakooli õpilased.

Klaveriansamblite festivali peeti esimest korda 1995. aastal. Päris igal aastal pole seda tehtud. «Vahepeal puhkasime, sest osavõtt langes,» selgitas Rand.

Hulk kontserte

Kahe festivali peale kokku astub seekord lavale ligikaudu 120 esinejat. Klaveripäevad avatakse täna Valka ja Valga muusikakoolide õpilaste kontserdiga Valka muusikakoolis.

Esmaspäeva pärastlõunal esinevad Valga muusikakooli klaveriõpilased Valga vallas asuvas Lüllemäe põhikoolis. Sama päeva õhtul on Valga muusikakoolis Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõu Taavi Kerikmäe kontsert-kohtumine «Klaver raamist väljas».

Kolmapäeval toimub Jānis Cimze nimelises Valka muusikakoolis Alfrēds Kalniņši nimelise Cēsise muusikakooli õpilaste kontsert. Neljapäeval esineb Valga muusikakoolis Eesti-Läti klaveriduo Kirke Karja ja Rudolfs Macats.

Klaveripäevad kulmineeruvad laupäeval, 15. veebruaril.

Ennelõunal algab klaveriansamblite festival. Registreerunud on 34 ansamblit Eesti ja Läti muusikakoolidest. Õhtul aga on festivali lõppkontsert ja klaveripäevade lõpetamine. Esinevad parimad klaveriansamblid ning klaveriduod Nata-Ly Sakkos ja Toivo Peäske ning Ebe Müntel ja Jorma Toots.

Klaveripäevade korraldamise eestvedajad on Tiia Parmo ja Lenel Rand Valga muusikakoolist ning Valka muusikakooli direktor Liga Veinberga ja õpetaja Nadežda Tanicina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles