Ringkonnakohus ei rahuldanud kaitsja palvet Valga pereisa surmanud nooruk õigeks mõista (1)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Kohus mõistis Valga pereisa ühe löögiga surma saatnud Aleks Simanise mullu kuueks aastaks vangi.
Kohus mõistis Valga pereisa ühe löögiga surma saatnud Aleks Simanise mullu kuueks aastaks vangi. Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu ringkonnakohus ei rahuldanud apellatsiooni, milles kaitsja palus 2018. aastal Valgas rusikahoobiga pereisa tapnud Aleks Simanise õigeks mõista või tema karistust kergendada.
 

Tartu maakohus mõistis mullu kuueks aastaks vangi 2018. aastal rusikahoobiga Valga pubi ees pereisa surmanud Aleks Simanise. Tema kaitsja Mihkel Gaver palus ringkonnakohtult otsuse tühistamist ja Simanise õigeks mõistmist või mõistetud karistuse kergendamist.

Samuti palus Gaver tühistada otsus tsiviilhagi rahuldada või vähendada väljamõistetud summat. Tsiviilhagi rahuldamata jätmist või alternatiivselt summa vähendamist taotles ka tsiviilkostja esindaja advokaat Kaisa Lumiste.

Ringkonnakohus leidis, et maakohtu otsus tuleb jätta muutmata ja apellatsioonid rahuldamata, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Annett Kreitsman. Ringkonnakohtu hinnangul on maakohus väga põhjalikult ja igakülgselt käsitlenud Simanisele karistuse mõistmist ning karistuse kergendamiseks alust ei ole.

Ringkonnakohtu hinnangul on veenvalt kinnitatud Simanise tegutsemine otsese tahtlusega tekitada kannatanule võimalikult raske kehavigastus üheainsa, eesmärgipäraselt suunatud löögiga, mitte väidetavaks enesekaitseks hädakaitseseisundis tehtud rünnet tõrjuva või lõpetava vastulöögiga. Kohus leidis, et Simanise kui poksija oskustega isiku sooritatud löök suunaga külje pealt näo piirkonda oli äärmiselt tugev ning löögi tugevust kinnitab ka asjaolu, et kannatanu kaotas vaatamata oma suurele ja tugevale kasvule koheselt teadvuse ja kukkus, ilma, et oleks suutnud end kukkumise eest vähemalgi määral kaitsta.

Apellatsioonkaebused jättis kohus rahuldamata ka tsiviilhagide summa vähendamise või nende mitte rahuldamise osas. Kohtu hinnangul on nõuded põhjendatud ja tõendatud. Menetluskulud jäävad süüdimõistetu ja tema tsiviilkostja kanda.

Tegemist on jõustumata kohtuotsusega. Kassatsiooniõiguse kasutamisel tuleb kassatsioon esitada riigikohtule kirjalikult 30 päeva jooksul alates 7. veebruarist 2020.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles