Nutisõltuvuse tagajärjel on igal viiendal koolilapsel probleeme nägemisega

LEPM
Copy
Lugemisprillid. Foto on illustratiivne.
Lugemisprillid. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Kooli tervisekontrollide eelmise aasta kokkuvõte näitab, et igal viiendal Tallinna kooliõpilasel on probleeme nägemisega. Kuigi algpõhjus on geneetiline, mängib olulist rolli haiguse väljakujunemisel ka keskkond ning laste käitumisharjumused. Üha kasvavaks probleemiks on nutiseadmete liigkasutus, mis koormab liigselt silmi.

Nägemisteravus on üks näitajatest, mida kooliõed õpilaste ennetava tervisekontrolli raames erinevates kooliastmetes mõõdavad. Vanalinna Hariduskolleegiumi ja Püha Miikaeli Kooli kooliõe Malle Haaveli sõnul esineb lastel nägemishäiretest enim lühi- ja kaugnägevust ning astigmatismi ehk hajalinägemist.

«Kui aastaid tagasi kirjutati prillid stereotüüpide järgi nina raamatutes istuvatele “nohikutele», siis nüüd on nendeks mängukonsoolide ning tahvelarvutite ja nutitelefonide sõbrad. Kindlasti teavad enamik vanematest, milline nuhtlus on nutiseadmete mängud ning äpid. Võsukesed kasutavad iga võimalikku hetke, et haarata telefon või tahvel ja unustada ennast virtuaalmaailma,» räägib Haavel, kes on üks Tallinna Koolitervishoiu sihtasutuse 80st kooliõest.

Kehvad tulemused silmade kontrollis on pannud juba ka koole piirama õpilaste nutitelefonide kasutust.

“Lapsed, keda vanemad tõid kooli varakult, veetsid oma aja telefonis mänge mängides ning esimese tunni alguseks olid nende silmad juba väsinud. Kuna tervisekontrolli tulemused olid nii murettekitavad, tuli kehtestada piiranguid, et tulevikus mingil määral nägemise langust õpilastel ennetada,» rääkis Pasieko.

Kui täiskasvanud oskavad oma nägemises muutuseid tähele panna, siis tihtipeale ei oska lapsed ise selle üle kurta või hinnata nägemise halvenemist. Laste puhul annavad nägemishäirest märku sage silmade hõõrumine, peavalud, tähtede sassiminek kirjutamisel, sõrmega järjepidamine lugemisel ning isegi soovimatus lugeda.

“Kooliealised lapsed on võimelised ka ise oma silmi hoidma ning nende eest igapäevaselt hoolitsema, kuid nad vajavad sageli vanemlikku algatust, aktiivsust ja kontrolli. Seetõttu ongi oluline, et ka lapsevanemad teaksid, kuidas oma järglaste nägemist testida ja hoida,» rõhutab Haavel.

Kooliõe viis soovitust hoidmaks laste silmi:

1. Kui loed pikalt raamatut, siis vaata aeg-ajalt mujale!

2. Hoia koolilaud ja õppimiskoht hästi valgustatud, et lapse silmad ei peaks hämaruse tõttu lisaks pingutama.

3. Hoia piiri nutiseadmete kasutamisega! Vähemalt tunnike enne magamajäämist ei tohiks ekraane vaadata, kuna see segab une kvaliteeti.

4. Kui silmad on väsinud ja kuivad, pilguta teadlikult rohkem või vajadusel kasuta silmatilkasid. Abi saab ka silmaharjutustest, vaadates aina kaugenevaid objekte.

5. Ära hõõru silmi ega katsu neid mustade kätega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles