Siim Saavik: sulgemiste võidukäik?

Siim Saavik
, reporter
Copy
Siim Saavik
Siim Saavik Foto: Arvo Meeks

Aasta algusest on pea iga nädal toonud uudise, kuidas Lõuna-Eestis ähvardab mõnd haridusasutust sulgemine. Vahepeal tundub, nagu omavalitsused ja ositi ka riik teeksid omavahel suuremaid kooskõlastusi, kus lepitakse kokku, millised koolid mõne aja pärast sulgemise pitseriga unustuste hõlma vajutada.

Varsti võib tegutsemisloa äravõtmise tõttu uksed sulgeda Rõuge vallas asuv Krabi kool. Sulgemisoht on õhus ka samas omavalitsuses asuva Misso ja Tõrva vallas oleva Ala kooli puhul. Lisaks on meediast käinud läbi vaidlused Põlva lähedal Rosmal asuva Waldorfi kooli vajaduse üle. Ühtegi nendest kinni pole veel pandud, kuid kui vaadata lähima viisaastaku plaani, siis ma enam nii kindel ei oleks.

Väljaspool suuri keskusi jääb lapsi vähemaks ja koolide ülalpidamiskulud ühe õpilase kohta suurenevad. Paberil olevate kalkulatsioonide järgi võikski enamik väiksemaid maakoole kinni panna ja lapsed keskuste koolidesse suunata. Suuremates haridusasutustes jätkuks siis piisavalt õpilasi ja personali ning vald saaks raha teistesse ettevõtmistesse suunata.

Lähedal asuv koolimaja on oluline magnet, mille järgi teeb noor pere otsuse, kas tasub sinna kanti oma pereelu sisse seada või mitte.

Tõenäoliselt selline areng paarikümne aasta jooksul ka aset leiab. See võib olla paratamatus, kui piirkond vaikselt, kuid kindlalt elanikest tühjaks voolab. Paratamatu on seegi, et maakoolide sulgemisega kiirendatakse seda protsessi veelgi. Lähedal asuv koolimaja on oluline magnet, mille järgi teeb noor pere otsuse, kas tasub sinna kanti oma pereelu sisse seada või mitte. Kui võimalikust uuest kodust pole paarikümne kilomeetri raadiuses ühtegi kooli, hakatakse vaatama ikka suuremate keskuste suunas. Teadupärast pole ju ka maakonnaliinide bussisõidugraafik alati kõige paremini reaalsete vajadustega kooskõlas.

Muidugi pole otsustajatel kerge. Haridus on teema, mis kõigile väga korda läheb. Kui kuskilt imbub info, et mõnd kooli ähvardab oht, astub kogukond võitlusesse – eesrindel need, kelle lapsi üks või teine sulgemine puudutab. Nende teemade üle tulebki vaielda ja poliitikud saavadki kodanikuühiskonna lööke pareerides oma viisaka töötasu välja teenida.

Murelikuks teeb aga igasuguste sulgemisplaanide puhul tõik, et need viiakse üldjuhul täide – lehvitagu vastased plakateid või korraldagu kas või protestirongkäike. Tasub vaid meenutada, mis sai Valga ja Põlva haigla sünnitusosakonna sulgemise vastasest võitlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles