Läti tõstab alkoholiaktsiisi

BNS
Copy
Läti aktsiisitõus ei mõju piirikaubandusele hästi.
Läti aktsiisitõus ei mõju piirikaubandusele hästi. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Läti seim kiitis neljapäeval heaks alkoholiaktsiisi tõusu, aktsiis kerkib aga algselt plaanitust madalamas tempos. 

Alkoholiaktsiis tõuseb seadusemuudatuse kohaselt 2020. ja 2021. aastal 5 protsenti. See tähendab tänavu kange alkoholi liitri kohta 38-sendist tõusu ning 40 sendist tõusu tuleval aastal. Veini liitri hind kerkib mõlemal aastal 6 sendi võrra. Õlleliiter kallineb 3 sendi võrra.

Muudatuste kohaselt kerkib vahetoodete aktsiis 15 protsendist kuni 22 protsendini, mis tähendab 100 liitri kohta tõusu 168 eurolt 176 euroni. 

Muudatused hakkavad kehtima 1. märtsist. 

Alkoholitootjad: aktsiisitõus vähendab piirikaubandus

Alkoholitootjate hinnangul aitab Läti aktsiisitõus kaasa Eesti siseturu taastumisele ja vähendab piirikaubanust.

Läti valitsuse otsus tähendab, et Eesti maksurahu tingimustes väheneb tänane kange alkoholi aktsiisierinevus kahe riigi vahel 2021. aasta märtsiks poole võrra, teatas Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liit (ATML).

Kui täna on pooleliitrise kange alkohoolse toote aktsiisierinevus 0,63 eurot, siis järgmisel aastal on see 0,31 eurot ühe 0,5 liitrise ja 40-protsendise toote kohta. Õlle osas oleks vahe järgmisel aastal veelgi väiksem – vaid 0,10 eurot pooleliitrise ja 4,5-protsendise toote kohta.

"Kange alkohol oli suure aktsiisierinevuse tõttu Läti piirikaubanduse käivitajaks, aga meie riigikogu möödunud juunis tehtud otsused ja Läti valitsuse nüüdsed otsused aitavad kahe riigi vahel piirikaubandust veel rohkem pidurdada," ütles liidu tegevjuht Triin Kutberg.

Möödunud aasta viimased kuud näitasid kange alkoholi osas kaubanduse vähenemist lõunapiiril enam kui 50 protsenti. "Iga järgnev aktsiisitõus Lätis aitab kaasa Eesti siseturu taastumisele," ütles Kutberg. "Eesti siseturu kasvule aitab kaasa ka ehitustööde lõppemine Tallinna sadamapiirkonnas, mis aitab elavdada kaubandust põhjapiiril," lisas ta.

ATML liikmed on AS Liviko, Altia Eesti AS, AS Prike, Pernod Ricard Estonia OÜ, AS Remedia, Estonian Spirit OÜ, MOE OÜ, Tridens AS, Amber Distribution Estonia OÜ, Balmerk OÜ, AS Avallone, AS Coca-Cola HBC Eesti ja Brown-Forman Netherlands B.V. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles