GALERII ⟩ Põlva valla aukodanikuks sai ettevõtja Peeter Peedomaa

Mati Määrits
, reporter
Copy

Põlva valla aukodaniku tiitlit kannab pühapäeva õhtust Peeter Peedomaa, kes alustas maakonnakeskuse puidutööstuses juba 1984. aastal.

Ettevõttes Peetri Puit on ühendatud piirkondlik areng, ekspordi laienev haare ja puidu kasutamise tarkus. Eeelmisel aastal investeeriti uude täisautomaatsesse tootmisliini ja tehasehoone juurdeehitusse. Firma on spordi suurtoetaja. Tunnustusega kaasneva rahalise preemia annetab Peedomaa Tartu Ülikooli Lastefondile.

Kultuuripreemia kultuurivaldkonnas pälvis Põlva muusikakooli vokaalpedagoog Margot Suur, kelle juhendatud õpilased on saavutanud suurepäraseid tulemusi üleriigilistelt laulukonkurssidelt.

Kultuuripreemia spordi valdkonnas sai Elar Hani, kelle eestvedamisel korraldas maadlusklubi Lapiti esmakordselt Eesti meistrivõistlused maadluses Mesikäpa hallis. Maadlusliit oli korraldusega väga rahul ja on palunud korraldada Põlvas 2020. aasta märtsis ka Eesti meistrivõistlused kadettide vanuseklassis. Mullu osalesid Hani treenitavad noored 27 erineval võistlusel ja turniiril, sealhulgas viiel rahvusvahelisel võistlusel.

Aasta vabatahtlikud on Annelore ja Eckhardt Seyer Saksamaa Segebergi maakonnast, kes tutvustavad seal Põlvamaa ettevõtjate toodangut ja on enam kui 20 aasta jooksul osutanud mitmekülgset abi eeskätt Ahja piirkonnale.

Aasta teo sooritas kergejõustiku maailmameistrivõistlustel Dohas kümnevõistluses hõbemedali saanud Maicel Uibo, kes Põlva kultuuri- ja huvikeskuses viibinute poole pöördus videosilla vahendusel USA-st Floridast.

Aasta tegijad

Aasta tegijad on meesultraveteranide rogaini maailmameister Tõnu Nurm, juubelilaulupeol puhkpilliorkestreid juhatanud Peeter Änilane, maakondliku laulu- ja tantsupeo „Sinule – Eesti, sinule – Põlvamaa“ lavastaja ja üldjuht, Põlva muusikakooli improvisatsiooni õpetaja Riivo Jõgi, Põlva Väärikate Ülikooli käivitaja Ene Lellep, Põlva Serviti käsipallimeeskond, noorte lauljate telekonkursi „Tähtede lava“ finalist ja oma vanusegrupi võitja Sireli Salum, Eesti Filharmoonia lavastuse “Suidsusannasümfoonia“ ja „Suidsusannapäävä“ projektijuht Triinu Laan, põlvkondade järjepidevust kandev ja jätkusuutlikkust ilmutav Külmsoo talu, kogukondade ühiskingi „EV100 igas külas“ Põlvamaa koordinaator Marge Trumsi.

Sama tunnustuse vääriliseks arvati Põlva kooli minifirmade ja Põlva gümnaasiumi õpilasfirmade juhendaja Kaia Tamm, 2019. a maailmameistrivõistlustel meesveteranide klassis hõbemedali saavutanud Marek Parksepp, Alo Mattiiseni vokaalansamblite konkursil esikoha võitnud vokaalansambel Blue-S koosseisus Kristin Pintson, Hanna Maria Laane, Laura-Liis Kütt, Marian Seeme ja Andrea Kuzilov; koostöös EELK koguduse ja kohaliku kogukonnaga Tartu luterliku Peetri kooli õppekoha avamist eest vedanud Tarvo Siilaberg; maakonna parimaks spordiklubiks tunnistatud orienteerumisklubi Põlva Kobras (auhinna võttis vastu president Nikolai Järveoja); indiacas esmakordselt Eesti meistriks tulnud Põlva meeskond koosseisus August Parts, Mikko Jušin, Gabriel Usin, Arti Unt ja Timo Varik; Põlva muusikakooli vilistlane, Eesti Muusikaauhindadel neljas kategoorias nomineeritud Kristi Raias (soulimuusik Rita Ray); ettevõtluse edendaja ja Põlvamaa üks parimaid palgamaksjaid Kanniku OÜ; Karl Kikka pronkskuju rajamist eest vedanud MTÜ Lõõtspilliselts ning 2019. aasta Eesti meister maratonijooksus Raido Mitt.

Pidukõne pidanud vallavanem Georg Pelisaar tõstis eelmisest aastast esile Euroopa maapiirkondade harta korraldamist Põlvas. Pea 200 külalist majutati põlvalaste kodudes, pälvides oma vastutulelikkuse eest omavalitsusjuhi erilise tänu. Mooste, Kauksi ja Jaanimõisa külas on uus tänavavalgustus, suurremont lõppes Põlva koolis, riigi toel uuendati Põlva muusikakooli ja tervisekeskuse hoone.

Pelisaart rõõmustab, et Põlva vallas on 5260 kuni 35-aastast inimest, neist 2400 koolilast. «Kuigi Põlvas ei ole enam sünnitusosakonda, pole perede juurdekasv vähemalt esialgu kahanenud. Eelmisel aastal sündis 134 last,» märkis ta.

Meeleolukaid vahepalasid pakkus publikule trio Naturale koosseisus Ants Nuut (puhkpillid, vokaal), Allan Jakobi (akordion ) ja Teet Veskus (kitarr, vokaal). Nende eestvedamisel laulis saalitäis rahvast «Mu isamaa armas».

Õhtut juhtisid Maia Punak ja Ilmar Tagel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles