Tomi Saluveer: viljamehed viiruse vaevas

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Põllumeestel oleks justkui põhjust rõõmustada. Kuude kaupa sooja ja mõõduka sajuga ilma on vilja pannud vohama ja põlde katab tihe roheline taimevaip. Pärast eelmise nädala väikest talvešokki pole enam karta, et taimed kevadeni vastu ei peaks. Kümnekraadine külm ja paarikümne sentimeetri paksune lumi vilja enam ei kahjusta.

Ometi on talunike murede laekas uus võõramaine ja mõru pill, milles ei saa süüdistada ei ilma ega põllumeest, vaid kogu maailmas möllavat viirusepaanikat. See mõjutab ka põllumajandust.

Esmalt sattusid löögi alla teravilja ja rapsi maailmaturuhinnad, mis aasta algusest langenud nagu puud sügistormi ajal. Teravilja börsihinnad on viimastel nädalatel vähenenud katastroofiliselt. Näiteks rapsi tonnihind on maailmaturul kukkunud nädalaga enam kui 20 eurot, teravilja hind seitse-kaheksa eurot.

Rapsi hind oli veel jaanuari esimesel nädalal 420 eurot tonni eest, möödunud reedel sulgus börs aga hinnaga 378 eurot. Lühikese ajaga langus seega 42 eurot. Teravili ja nisu on langenud 196-eurolt 187-le. Põllumehed on kindlad, et hinnalangus on seotud uue viirusega, mis mõjutab ka põllumajandussektorit.

Putitamist vajavate traktorite jupid ei jõua kohale, sest Hiina pakimajanduse taga laiutab suur küsimärk.

Eesti põllumeestele tähendab see, et lähiajal pole mõistlik müügitehinguid teha. Uue aasta saaki ei tasu madalate turuhindadega praegu lepingutega lukustada. Tuleb kainet meelt säilitada ja vaadata, mis saama hakkab. Kas viirusepaanika jõuab mingi lahenduseni, näitab vaibumise märke või saab maailma majandus rohtu juba inimkatsetustel olevast vaktsiinist? Ja kas vilja hind tõuseb seejärel endisele tasemele?

Kahjuks ei tähenda koroonapaanika talunike silmis ainult saagi turuhinda. Häiritud on ka põllumajandusega tegelemine. Putitamist vajavate traktorite ja kombainide jupid ei jõua kohale, sest Hiina pakimajanduse taga laiutab suur küsimärk. Tagavaraosad, elektroonikakomponendid, releed ja GPS-seadmed ei jõua pärale. Samuti tarnib Hiina põllumajanduses vajalikke väetisi ja taimekaitsevahendeid.

Karta on, et hoolimata haruldaselt soodsast talvest ja hästi hooldatud taliviljapõldudest ei ületata ka tänavu superaastat 2007, mil eestlased korjasid rekordilisi saake ja kuna mujal maailmas valitses ikaldus, maksti meie meestele teraviljatonni eest koguni 250 eurot. Pall on sellel väljakul võõras väravas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles