Termokaamerad tulevad nii lennujaama kui sadamasse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Valitsus toetas reisijate tervisliku seisundi jälgimiseks termokaamerate ülesseadmist lennujaamas.
Valitsus toetas reisijate tervisliku seisundi jälgimiseks termokaamerate ülesseadmist lennujaamas. Foto: Remo Tõnismäe

Valitsus kiitis heaks sotsiaalminister Tanel Kiige juhitud töörühma ettepanekud koroonaviiruse edasise leviku tõkestamiseks.

Abinõud puudutavad muu hulgas riskipiirkonnast tulnute kontrolli, terviseameti staabi laiendamist ning juhiseid elanikkonnale, asutustele ja ettevõtetele.

«Eesti ametkonnad on teinud koroonaviiruse leviku tõkestamiseks seni pühendunud tööd, mida kinnitab ka WHO tunnustus meie reaktsioonile esimese nakatunu puhul. Kindlasti peame veelgi enam pingutama olukorra selgitamisel ja võimalike ohtude kohta tasakaalustatud info jagamisel, sest viiruse levikule lisaks võib kahju sündida ka põhjendamatust hirmust ning eelarvamustest,» ütles peaminister Jüri Ratas.

Peaministri sõnul väärib esiletõstmist seni teadaolevalt ainukese nakatunud eestimaalase vastutustundlik käitumine, kes pöördus viirusekahtluse korral ise meedikute poole. «Tänu sellele sai tema nakatumine diagnoositud ning ta ise kiiret ning asjatundlikku abi.»

Kiige sõnul töötab valitsus ja kogu ametkond selle nimel, et ennetada probleeme, mida haiguse laiem levik endaga kaasa tuua võiks. 

«Riik lähtub põhimõttest, et inimeste tervise kaitsmine on kõige olulisem,» rõhutas sotsiaalminister Kiik. «Eestis on tehtud üle 70 testi ning hea meel on tõdeda, et olukord on stabiilne ja teadaolevalt uusi nakatunuid ei ole lisandunud. Samas peame riigina olema valmis ka halvemaks olukorraks ja vastavaid ettevalmistusi tuleb teha juba täna.»

Vastavalt töörühma ettepanekutele toetas valitsus reisijate tervisliku seisundi jälgimiseks termokaamerate ülesseadmist lennujaamas ja vanasadamas. Politsei- ja piirivalveamet jälgib lennujaama ja sadama kaudu riiki sisenevaid reisijaid, et tuvastada riskipiirkonnast saabujaid, kelle puhul rakendada peale termokaamerate vajadusel ka tervisekontrolli.

Valitsus toetas töörühma ettepanekut paigutada lennujaamadesse, sadamatesse, bussijaamadesse, haridusasutustesse ja teistesse avalikesse asutustesse ning ettevõtetesse täiendavalt desinfitseerimisvahendeid.

Riskipiirkondadest tulnutel soovitab riik vastavalt töörühma ettepanekule, võimalusel ja vajadusel olla kaks nädalat kodus ning võimalusel koostöös tööandjaga leida võimalus kaugtööks. Selle võimaluse puudumisel ja haigustunnuste ilmnemisel saab inimene pöörduda perearsti poole, kes hindab terviseseisundit ja vajaduse korral väljastab töövõimetuslehe.

Valitsus toetas ka terviseameti soovitust riskipiirkonnast tulnud lastel kahe nädala jooksul võimaluse korral mitte minna kooli/lasteaeda, vaid jätkata sel ajal õpinguid kaugõppes. Igal haridusasutusel on õigus langetada kaalutletud otsus ja teha vajalikke muudatusi õppekorralduses.

Valitsus toetas välisministeeriumi ja terviseameti reisisoovitusi mitte reisida riskipiirkondadesse. Eesti elanikel soovitab riik vaadata üle enda reisiplaanid ning teha kaalutletud otsuseid.

Sotsiaalminister Tanel Kiik avaldas heameelt, et töörühma ettepanekud valitsuse toetuse said.

«Tegemist oli väga laiapõhjalise ettevalmistusega, millest võtsid osa enamik ministeeriume, terviseamet, ravimiamet, haigekassa, politsei- ja piirivalveamet, päästeamet. Ettepanekute välja töötamisel kohtuti lisaks Tallinna Sadama ja lennujaama esindajatega, Tallinna haiglate, kiirabi, perearstidega, täiendavalt arutati vajalikke abinõusid apteekrite esindajatega ning ravimitootjate ja hulgimüüjatega,» kinnitas minister.

Täiendavate abinõude rakendamist arutab valitsus järgmisel kabinetinõupidamisel, 5. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles