Rändlinnud saabuvad aedadesse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Varajane kevad on tagasi Eestisse meelitanud ka esimesed linavästrikud.
Varajane kevad on tagasi Eestisse meelitanud ka esimesed linavästrikud. Foto: Henn Soodla/Pärnu Postimees

Juba seitsmendat aastat saavad huvilised pidada veebipäevikut oma aias kohatud lindude kohta. Vaadelda võib teisigi aiaasukaid, samuti taimi.

Ornitoloogiaühingu kodulehel saab igaüks luua isikliku päeviku ja sinna kirja panna kõik aias kohatud ja pesitsevad linnud. Lisada saab ka muid vaatlusi: aias nähtud kahepaiksed, roomajad ja imetajad, millal puhkesid õide taimed ning millal ilmusid välja esimesed putukad. Päeviku täitmine kestab 4. oktoobrini.

Suvise aialinnupäeviku koordinaator Meelis Uustal tõdes, et tänavusel talvel läks hilissügis sujuvalt üle varakevadeks. «Jaanuaris hakkasid aedades õitsema lumikellukesed ja veebruaris lisandusid märtsikellukesed. Esimesed rändlinnud jaanuaris veel tagasi ei jõudnud, kuid veebruari keskpaigast hakkasid lähirändurid siiski naasma,» selgitas Uustal. «Enne lume tulekut jõudsid peamiselt Lääne- ja Lõuna-Eestisse ning saartele kohale esimesed kiivitajad, põldlõokesed, sookured ja teisedki varajased rändurid. Nähtud on aga ka linavästrikku, must-lepalindu ja väike-lehelindu.»

Aialinnupäeviku abiga saab ornitoloogiaühing uusi andmeid aialindude leviku, arvukuse ja pesitsusedukuse kohta, kuid kogub ka vaatlusi taimede ja putukate kohta. Tavapäratu talve järel võib ka kevad tuua ootamatuid vaatlusi, mistõttu on nii eelmistel aastatel päevikut pidanud kui ka uute vaatlejate tähelepanekud väga oodatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles