Põlvamaa hooldekodude juht: keelusilt ei takista kedagi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Keelusilt mõne aasta eest Valga haigla uksel
Keelusilt mõne aasta eest Valga haigla uksel Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuna gripp ja koroonaviirus ohustavad enim vanemaealisi ja kroonilisi haigeid, peab terviseamet hoolekandeasutustega läbirääkimisi külastuste piiramiseks, kirjutab Postimees.

Põlva ja Ahja hooldekodu juht Aet Olle lausus, et kaalub ustele hoiatussildi kleepimist, et inimesed võimaluse korral omakseid ei külastaks. Olle kogemus ütleb aga, et silt ei takista kedagi. «Ikkagi tulevad inimesed sisse – nad ei austa absoluutselt hooldekodu palvet!» lausus ta.

Tema sõnul mõjuks lähedastele vaid see, kui ise emalõvina uksel ees seista. Otseselt pole õigust inimesi omakseid külastamast takistada.

Terviseamet soovitab hoolekandeasutustel mitmele poole desinfitseerimisainet panna ja selgitustööd teha, sealhulgas saata lähedastele e-kiri, kus soovitada viiruse laia levikuga piirkondadest naasnutel hooldekoju mitte tulla.

Gripp ja muud respiratoorsed haigused levivad hooajati, Eesti kliimavöötmes lõpeb hooaeg aprilliga. Praegu annavad gripp ja teised respiratoorsed haigused tervishoiusüsteemile märkimisväärset koormust, sealhulgas tekivad kriitilised haigusjuhud, mille puhul vajavad inimesed intensiivravi.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai rääkis kolmapäeval ajakirjanikee, et kui lisandub veel üks äge respiratoorne nakkus, mille tõttu tekivad ka rasked haigusjuhud, avaldab see tervishoiusüsteemile kindlasti mõju.

Eestis põeb koroonaviirust kaks inimest. Mõlemad nakatunud tõid viiruse sisse koldepiirkonnast ehk terviseamet ei ole tuvastanud viiruse levimist Eestis. Seega soovitab amet koroonaviiruse levikuga riikidesse mitte sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles