Põlva neiud võitsid konkursi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Riivo Jõgi ja tema võidukad juhendatavad Sireli Salum (vasakult), Elisabeth Pehk, Eeva Peršin, Marleen Vasser ja Maara Parhomenko.
Riivo Jõgi ja tema võidukad juhendatavad Sireli Salum (vasakult), Elisabeth Pehk, Eeva Peršin, Marleen Vasser ja Maara Parhomenko. Foto: Kristin Pintson/Põlva Muusikakool

Alo Mattiisenile pühendatud muusikapäevade käigus leidis Jõgeva kultuurikeskuses aset üleriigiline koolinoorte vokaalansamblite konkurss.

Võisteldi viies vanuserühmas. Laulma pidi mikrofonideta. Esitada tuli kaks või kolm laulu eesti keeles, neist üks saateta.

Põlva muusikakooli tütarlaste ansambel DeViis osales 8.–9. klassi noorte vanuserühmas ja saavutas 1.–2. koha, jagades seda Gustav Adolfi gümnaasiumi segaansambliga aKUSTIKAD. Põlvalaste ansamblit juhendab Riivo Jõgi.

«Igati eripärane, samas terviklik esitus,» tunnustas Põlva neide žürii tööd juhtinud Viljandi muusikakooli direktor Tonio Tamra. «Nende etteaste ajal juhtus midagi, mida taolistel konkurssidel just väga sageli ei juhtu: žüriiliikmetel tulid pisarad silma, kui neiud esitasid «Ema, mul kingi hobu». Unustasime suisa ära, kus viibime: kunstiline elamus ja emotsioon oli sedavõrd võimas.»

Lisaks pälvis Põlva ansambel eripreemia julge huumori tõttu. «Selle said nad laulu «Laima Zigure» eest. Ütleksin, et kui muusikas üldse huumorit teha, siis just nii,» tõdes Tamra.

Ta lisas, et Põlva kollektiivid on juba aastaid konkurssidel väga tugevat taset näidanud: viimastel aastatel just Riivo Jõgi juhendamisel. «Riivo on kahtlemata Eesti üks tippjuhendajaid, samas ka väga hea klaverisaatja.»

Tamra sõnu kinnitab asjaolu, et konkursi peapreemia läks tänavu rahvusooperi Estonia poistekoori meeskvartetile, kelle juhendaja on samuti Riivo Jõgi. Sellega aga mitmel pool muusikaharidust jagava ning kollektiive juhendava mehe võidukäik konkursil veel ei piirdunud. 6.–7. klasside vanuserühmas saavutas 3. koha Estonia poistekoori poistesekstett, mida juhendab samuti Jõgi.

Tonio Tamra sõnul pole aga selline asjade käik üldsegi omapärane. «Mullu ei saanud Jõgi oma kollektiividega konkursil osaleda, kolmel eelnenud aastal said aga grand prix’ samuti tema juhendatavad kollektiivid. Riivol on väga hea muusikataju ja see peegeldub ka tema juhendatavates lastes ning noortes.»

Ka Põlva muusikakooli direktor Ester Liblik kinnitas, et Jõgi teeb suurepärast tööd ja ta on väga uhke, et neil selline õpetaja on.

Konkursi žüriis olid lisaks Tamrale Priit Pajusaar, Laine Randjärv, Triin Saarela, Mai Simson, Thea Paluoja, Merit Hirvoja-Tamm ja Peeter Oja. Žürii hindas esinemiskultuuri, kunstilist taset, intonatsiooni ja sisulist väärtust. Tähtis oli jõukohane repertuaar ja laulu sobivus vanusegrupile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles