Piimatööstur: koduturg saab varustatud

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Valio Eesti tegevdirektor Maido Solovjov.
Valio Eesti tegevdirektor Maido Solovjov. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Inimeste ostusööstud on muutnud piimatoodete tellimused viimastel päevadel heitlikuks, kuid koduturu vajadused saavad rahuldatud, kinnitas Valio Eesti ASi tegevdirektor Maido Solovjov. Rohkem teeb muret ekspordi tulevik.

«Eesti tarned on nüüd väga ettearvamatud,» ütles Solovjov. «Kuna eile (neljapäeval) tormati poodi, siis täna ja tõenäoliselt kolm järgmist päeva on tootmine suurem. Aga tõenäoliselt kuu lõikes tootmine väga palju ei muutu; kui, siis mõned protsendid üles.»

Eestis levima hakanud koroonaviirus ning neljapäeva õhtul riigis kehtestatud eriolukord piimatoodete valmistamist Solovjovi hinnangul otseselt ei mõjuta. «Piima tuleb [farmidest] ikka ja kõik Eesti piimatööstused võtavad piima rohkem vastu kui koduturul maha müüvad,» rääkis ta. «Eesti turg saab varustatud. Loomulikult, väikseid tarneauke võib tarbimise ettearvamatusest tulla, aga piim saab olema, jogurt saab olema… Isegi kui mõni lett tundub täna tühjem, siis ta täidetakse järgmine päev või mõne tunni pärast.»

Hoopis rohkem teeb Võrus ja Tartumaal piimatööstusi omava Valio Eesti juhile muret eksport. «Pigem on mure eksportturuga, kuidas seal kaubad liikuma jäävad. Siiamaani oleme kaubad välja saatnud ja kaup liigub, aga võtame üks päev korraga.»

Koroonaviiruse leviku vastu on Valio tehastes võetud kasutusele levinud abinõud. «Oleme ka ennast isoleerinud,» selgitas Solovjov. «Külalisi väljast vastu ei võeta ja inimesed, kes tulevad reisilt, peavad olema kaks nädalat kodus ja praegu me enam reisidele ei lähe. Igasugused väliskontaktid, koolitused, grupi kokkusaamised on täna viidud nullini.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles