Vabrikud saavad esialgu vanaviisi tööd jätkata (1)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Jalatsivabrik Moon Valgas Maleva tänavas pole seni pidanud oma töörežiimi koroonaviiruse tõttu muutma.
Jalatsivabrik Moon Valgas Maleva tänavas pole seni pidanud oma töörežiimi koroonaviiruse tõttu muutma. Foto: Arvo Meeks

Ajalehega suhelnud Lõuna-Eesti vabrikute esindajate sõnul pole seni koroonaviiruse leviku tõttu tarvis olnud töökorraldust muuta ning maske või teisi abinõusid kasutusele võtta. Ka pole piirikontrollid ja muu eriolukorraga seonduv seni firmade sissetulekuid vähendama hakanud.

Valga saapavabrikus Moon jätkub töö endistviisi. Firma tarnib oma toodangut peamiselt Soome. Praegu töötab vabrikus 33 inimest. Moon OÜ juht Tiina Rõõmus ütles, et kuna kaupade liikumine merel jätkub eriolukorrast hoolimata, ei ole ka eksportimine probleem. «Saame oma kauba kätte ja saame ka ära saata.»

Maske töötajad ei kanna ja lisanduvaid hügieenireegleid ei järgi. «Praegu ei ole see asi veel nii hull. Ega me päris ninapidi seal kõik koos ole, saab üksteisest natuke kaugemale hoida,» ütles Rõõmus.

Valga 144 töötajaga mööblitehase Gomab juht ja omanik Göran Valdemar Sjöholm lausus, et osa töötajaid on koju jäänud koolide sulgemise tõttu, ent olukord pole siiski kuigi hull. «Peame hakkama saama sellega, mis meil on. Aga see pole nii dramaatiline. Loodan, et paari nädala pärast on kõik tavapärane. «Meil oli kolm nädalat tagasi gripp Valgas, 17 inimest olid haiged.»

Probleeme siiski esineb, kuna piiridel läheb kaubaautodel kauem aega. Ent seni pole vedu seisma jäänud. «Ekspordime 99,9 protsenti toodangust, kaup läheb Saksamaale, Skandinaaviasse. Piiridel esineb komplikatsioone. Aga see pole veel piiravaks osutunud. Veoautod liiguvad seetõttu küll aeglasemalt, sest piiridel on pikad järjekorrad.»

Maske Gomabi töötajad ei kanna, küll aga järgivad üldisi ohutusnõudeid. «Puhastame tehases pindu, töötajad puhastavad oma käsi ja järgivad juhiseid mitte oma nägu katsuda,» lausus Sjöholm.

Ka Valgamaal Tõrva vallas värvitud puitliiste tootev 193 töötajaga firma Combiwood jätkab senise rutiiniga. «Esialgu ei ole veel midagi muutnud, aga võtame inimesed kokku ja räägime läbi. Praegu tehase töö jätkub,» ütles firma juhatuse liige Priit Koha reedel.

Ka Combiwoodi on tänavu kimbutanud hoopis gripp. «Meil oli enne juba niivõrd palju gripihaigeid, palju oli inimesi kodus. Paar nädalat on gripiviirus probleeme tekitanud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles